Datum: 11.4.2022 16:51:17 - Rubrika: Dobro je vedeti
Jejte hladen krompir in zelene banane
Gotovo se vam je kdaj krompir razkuhal, ali pa ste jedli surove špagete? To ni nič slabega ...
Hladen krompir
V krompirju je veliko škroba, ki pa začne razpadati, če je krompir prekuhan. Bolj kuhan je krompir, manj ima škroba. Poleg tega se prekuhan škrob - ko se ohladi - spremeni v obliko, ki je praktično nerazgradljiva in zato neposredno konča v debelem črevesu. Zato tak krompir manj redi, poleg tega pa skrbi za regulacijo delovanja črevesja.

(Wikimedia.org)


Zelene banane
Škrob v bananah se med zorenjem spreminja v sladkor, zato ima nezrela banana manj sladkorja, kot zrela. Ima pa nezrela banana več škroba, ki je težko razgradljiv, zato je glikemični indeks zelenih banan nižji. Zapomnite si: več škroba pride do debelega črevesja, manj kalorij dobimo v telo.

Čaj
Vse vrste čajev vsebujejo polifenole in antioksidante, ki krepijo srce in ožilje, vendar le, če čaj namakamo v vroči (ne vreli!) vodi več kot minuto in manj, kot 4 minute. Vse kar je več, ali manj, uniči dobre sestavine.

Solatno olje
Pri solatnem olju nikar ne skoparite, še posebej, če uporabljate domače oljčno olje v kombinaciji z avokadom. Olje in avokado sta naravna zaklada mononasičenih maščob, ki jih telo potrebuje za izgradnjo celic in boljše delovanje vseh organov. In še nasvet: vitaminsko in energijsko najboljša je solata iz paradižnika, korenja in zelene solate.

(Femside.com)


Testenine
Razkuhane testenine imajo občutno več škroba, kot nerazkuhane (al dente). Škrob se pri al dente kuhanih testeninah počasneje spreminja v sladkor in zato takšne testenine tudi manj redijo. Vendar ne pozabite, da imajo prekuhane testenine prav nasproten učinek.
Erika Volk
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021