Rubrika: Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Ni vseeno, kakšne temperature je voda. Objavljamo nekaj primerov, ki se jih je dobro držati.
Telovadba
Bolj kot smo telesno aktivni, višja je temperatura telesa, telo pa se skuša hladiti s potenjem. Če torej pijete hladno vodo bo telo zmedeno, ker bo po eni strani moralo greti premrzlo tekočino v želodcu, po drugi strani pa hladiti celoten organizem. Zato je v primeru fizične aktivnosti najbolj primerno piti vodo ohlajeno na sobno temperaturo.

Vročina
Ne hladna in ne vroča voda ne bosta pomaga telesu, da se znebi vsiljivih bakterij. Ko dobimo vročino, skuša telo dobesedno speči škodljive bakterije in jih tako pregnati iz telesa, zato bi bilo v takih primerih dobro piti čim več tekočine s temperaturo okrog 36 stopinj Celzija (telesna temperatura zdravega človeka). Ker pa je pomembno, da se telo v primeru vročine dobro preznoji, dodajte vodi malo limone in ščepec morske soli. S tem boste nadoknadili izgubljene elektrolite, ki jih telo izgublja med potenjem.

Hujšanje
Hladna voda pospešuje metabolizem. A pozor! Hladna voda pomeni, da ima največ 8 stopinj po telesno temperaturo. Vse, kar je hladneje kot 28 stopinj Celzija telesu prej škodi, kot koristi. Če boste popili kozarec vode s temperaturo 28 stopinj, boste porabili 70 kalorij. V primeru, da pijete hladnejšo vodo, maščobe koagulirajo in so še težje razgradljive. Če hujšate, se izogibajte ledenim pijačam (in jedem).

Prebava
Če po obroku spijete kozarec hladne vode, se vam bo prebava upočasnila (nekateri verjamejo, da s kozarcem hladne vode po obroku testenin, upočasnijo prehod ogljikovih hidratov v sladkor in potem v kri, kar prepreči inzulinski udar), če popijete toplo vodo, pa pohitrila. Vendar so razlike tako minimalne, da bi morali popiti več kot liter vode, da bi dejansko opazili razliko. Vsekakor pa je bolje, če kozarec tople vode popijete pred obrokom. Tako boste tudi prej imeli občutek sitosti.

Razstrupljanje
Idealen začetek dneva je mlačna voda z malo limone in nekaj rezin sveže kumare. Če pa dodate še rezino jabolka in cimeta, dobite napitek, ki bo zelo učinkovito pomagal pri čiščenju telesa. Poskusite!

Proti bolečinam
Voda tudi lajša bolečine. Če vas boli glava, zob, imate menstrualne krce, ali kaj druga, popijte kozarec čim bolj tople vode. Voda namreč pospešuje prekrvavitev, s tem pa tudi bolečina postane znosnejša.

Zaprtost
Ni vam treba pripravljati čajev, ali kakšnih drugih napitkov. Dovolj je, da po požirkih počasi pijete čim bolj vročo vodo, pa boste zelo kmalu rešili težave z zaprtostjo.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023