Rubrika: Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Da bi bili izpostavljeni povišani stopnji radioaktivnosti, vam ni treba v bližino jedrske elektrarne, ali na rentgen - veliko radioaktivnih predmetov imate kar doma, pa se tega ne zavedate
Po podatkih evropske agencije za jedrsko varnost več kot polovico radioaktivnosti dobimo iz predmetov, ki nas vsakodnevno obkrožajo. Če bi teh sedem predmetov, ki jih omenjamo v tem članku, odstranili iz spalnice ali otroške sobe, bi stopnjo radioaktivne izpostavljenosti zmanjšali za 30 %. Kako to vpliva na naše zdravje, najbolje dokazuje statistika. Ko so analizirali zakaj se pojavlja avtizem pri otrocih, so ugotovili, da so bili v 66 % očetje starejši od 40 let, podrobnejše raziskave pa so ugotovile, da so krive poškodbe na DNK. že dolgo tudi vemo, da poškodovan DNK pomeni tudi več rakastih celic, to pa so vse pogoji za razvoj težkih bolezni.

1. indijski oreščki


Indijski oreščki rastejo na drevesu, ki ima globoke korenine, drevo pa je znano po izredno visoki stopnji radija. Zato je nivo radija v indijskih oreščkih tudi do 1000-krat višji, kot denimo pri orehih. Zakonodaja sicer omejuje prodajo radioaktivnih oreščkov, a je bilo v zadnjih letih veliko primerov kršitev. Verjetno je raioaktivnost zadnje na kar inšpektorji pomislijo ...

2. Banane


Banane imajo veliko kalija, kar pomeni, da vsebujejo tudi izotope kalija 40, ki velja za radioaktiven element. Pravzaprav ima ta element v sebi vso rumeno sadje, banane pa še posebej. Zaradi tega ni treba prenehati jesti banan, le lupino vedno raje odnesite v smeti, kot pa jo odlagati poleg postelje ali kavča.

3. Ljudje


Človek je razmeroma velik vir naravnega radioaktivnega sevanja, ki pa se z nepravilno prehrano lahko še poveča. Poleg omenjenega kalija 40, ki ga najdemo v bananah in drugem sadju, je zelo pomembna tudi stopnja ogljika 14. Nivo tega elementa uporabljajo arheologi, ko ugotavljajo starost izkopanih okostij. Zapomnite si še, da je v prostoru, kjer se zadržuje veliko ljudi, tudi veliko nevidnega sevanja.

4. Senzorji za dim


Nekateri senzorji vsebujejo majhne količine radioaktivnega izotopa americium 241. Ob vsaki minimalni spremembi v zraku pride do spremenjene stopnje radioaktivnosti, kar s pridom izkoriščajo senzorji za dim. Res je, da je americium običajno zavarovan s keramičnim ohišjem in aluminijasto folijo, a je vseeno lahko nevaren. Americium namreč z leti počasi razpada in se spreminja v prah. To pomeni, da je treba senzorje za dim menjavati vsakih 4 do 8 let. 10 ali več let starih senzorjev se izogibajte. Še posebej v spalnicah.

5. Granit


Nekaterim je granit silno všeč, pa si ga dajo okrog hiše, celo fasade so granitne, tudi deli interierja, najslabše pa so granitne plošče, ki so zadnje čase moderne v kulinariki. žal pa ima granit velik problem: radon. Problem radona je, da se med razpadanjem spreminja v plin, vdihovanje pa je nevarno za pljuča in druge notranje organe. Če je le mogoče, iz kuhinje in kopalnice nujno odstranite vse, kar je iz granita.

6. Babičin pribor


Srebrnina lahko vsebuje izredno velike količine urana, radona, kalija 40 ... Po letu 1960 so bili ti elementi prepovedani, a se tega vse države niso držale. Kitajska je uporabo radioaktivnih elementov odsvetovala šele leta 1972, znano pa je, da so nekateri monitorji narejeni v Aziji še leta 2010 vsebovali nevarne snovi. Če je le mogoče, dajte babičin pribor nazaj v vitrino, sami pa raje uporabljajte kak sodobnejši pribor.

7. Cigareti


Sevanje pri cigaretih je rezultat uporabe kemijskih dodatkov o čemer morajo proizvajalci na deklaraciji opozoriti uporabnike. Med izgorevanjem tobaka se stopnja radioaktivnosti še poveča, tvorijo pa se nevarni radij, svinec 210, polonij 210 in še nekateri drugi nevarni elementi.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023