Rubrika: Dobro je vedeti
Ali veste, kje je veliko vlaknin?
Vlaknine čistijo telo in so zelo pomemben gradnik zdrave prehrane. Zato je pomembno, da vemo, kje jih je največ.
Vlaknine so v resnici ogljikovi hidrati, ki jih telo ne more popolnoma prebaviti. To sploh ni tako slabo, kot se zdi na prvi pogled. Vlaknine namreč prav zaradi svojih lastnosti uravnavajo delovanje črevesja, znižujejo nevarni holesterol, preprečujejo nastanek črevesnega raka, varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi ... Moški do 50 let naj bi dnevno zaužili vsaj 38 gramov vlaknin, ženske pa 25 gramov. Pa jih?

Pri vlakninah moramo vedeti, da znaša čas prehoda skozi prebavni trakt med 60 in 90 ur. Ko pa jemo hrano bogato z vlakninami, se ta čas skrajša za 30 ur, kar je zelo pomembno za pravilno delovanje presnove.

Za vlaknine velja veliko protislovij.

Vse vlaknine niso enake. Ene so bolj, druge manj topne v vodi. med netopnimi sta najpomembnejša celuloza in lignin, ki ju najdemo tudi v celičnih stenah rastlin. Pripomoreta k povečanju izločanja blata. Med topnimi vlakninami je najbolj poznan pektin, ki ga najdemo v stročnicah, ovsu, žitu in nekaterem sadju, upočasnjuje pa absorpcijo sladkorja v krvni obtok.

Prav tako ne drži, da vlaknine nimajo kalorij. Imajo jih in sicer 4 kalorije na gram. To res ni veliko, se pa lahko nabere izdatna količina, če z vlakninami pretiravate. Ne pozabit tudi to, da z netopnimi vlakninami, četudi imajo minimalno kalorij, ni mogoče nadomestiti energije, ki je sicer dobimo iz maščob in ogljikovih hidratov.

In še na eno zmotno razmišljanje moramo opozoriti: vlaknine niso samo v hrani rastlinskega izbora, jih je pa v njej največ. Vlaknine namreč najdemo tudi v jogurtih, sirih, sladoledih, celo v umetnih sladilih in nekaterih mesnih izdelkih.

Kje najdemo največ vlaknin?

100 gramov pšenice vsebuje 43 gramov vlaknin. 100 gramov temne čokolade vsebuje 22 gramov vlaknin. Ješprenj, ovsena kaša in riž vsebujejo 10 gramov vlaknin. 7 gramov imajo vsa žita, fižol, grah in leča. Sadje in listnata zelenjava imajo večinoma okrog 3 grame vlaknin. 5 gramov jih ima črni kruh, 8 gramov pa polnozrnati. Samo za primerjavo: beli kruh ima v povprečju 2,8 grama vlaknin.

Iz gornjih podatkov si lahko izračunate, da je za potrebno dnevno količino vlaknin potrebno pojesti skoraj kilogram kruha. Zato boste o vlakninah pogosto slišali, da jih je nemogoče pojesti toliko, da bi zadovoljili dnevne potrebe. Dejstvo je, da s premišljeno, raznoliko hrano bogato z zelenjavo in sadjem težav z vlakninami ne boste imeli.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023