Datum: 31.7.2023 10:26:49 - Rubrika: Dobro je vedeti
Katera pijača najbolje hidrira telo?
Če mislite, da je to voda, se motite ... Res je, da je voda zelo dobro vlaži organizem, vendar ne najbolje.
Raziskovalci na več univerzah v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji so ugotovili, da je voda sicer pomembna, vendar pa pijača z malo sladkorja, malo maščob in malo beljakovin ohranja veliko bolje naše telo hidrirano, predvsem pa veliko dlje.

Poleg tega je pomembno vedeti še eno lastnost: več kot popijete, več vode zapusti želodec in se hitreje absorbira v krvni obtok. To razredči telesne tekočine, vendar nas to bolje hidrira, kar je ključnega pomena za zdrav organizem.

Raziskave je na primer pokazala, da mleko veliko bolje hidrira telo, kot voda. Najpomembnejši element pri tem je laktoza! Beljakovine in maščobe v mleku pomagajo zadržati tekočino v želodcu in s tem najdlje vzdrževati dovolj vlage.

Poleg tega mleko vsebuje tudi natrij, ki je kot goba in zadržuje vodo v telesu, zato se izloči manj urina, mleko pa ima v tem primeru podobne lastnosti kot peroralne rehidracijske spojine, ki se uporabljajo za preprečevanje driske. Pomemben element v mleku je tudi sladkor, ki skupaj z natrijem in kalijem zadržujejo vodo v telesu.

Čeprav je v tem primeru sladkor koristen element, pa v pijačah, kjer ga je preveč, povzroča veliko škode. Namreč, sokovi z veliko sladkorja (gazirani in običajni) ostajajo v želodcu dlje časa, želodec skuša razgraditi umetne snovi, ob tem pa porabi še več vode, takšni sokovi pa namesto, da bi hidrirali organizem, povzročijo ravno nasprotno. Tekočina tako na preide v tanko črevo, namesto razredčenja se pojavlja visoka koncentracija sladkorja, vse skupaj pa zelo negativno vpliva na naše zdravje.

Poleg tega nas tekoče kalorije nikdar ne nasitijo, kvarijo pa dnevno bilanco zaužitih kalorij. In to kar precejšnjo!

Ker pa ljudje nimamo občutka, katera pijača je bolj zdrava, še manj pa vemo zakaj, je voda seveda najboljše priporočilo. Mleko in pijače z veliko elektroliti so sicer boljši, vendar le, če z njimi ne pretiravamo.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021