Datum: 30.7.2023 9:08:52 - Rubrika: Dobro je vedeti
Poletni napitek iz ječmena
Pijača iz praženega ječmena, ki je v resnici običajen ječmenov čaj, deluje poleti izredno hladilno ...
Napitek iz praženega mletega ječmena je zelo koristen za zdravje, zato bi ga v vročih poletnih dneh morali večkrat piti. No, nikar ne pretiravajte, saj sta dve, največ tri, skodelice na dan povsem dovolj.

Najprej vzemite skodelico ječmena in jo dobro sperite pod tekočo vodo.

Nato ječmen prepražite, da postane temno rjave barve. Tak ječmen prelijte s 3/4 skodelice vode in kuhajte približno 20 minut. Na koncu boste dobili temno obarvan čaj, ki ga pijte teden dni, potem pa naredite enako dolg premor (lahko tudi več).Sicer pa ima ječmenov čaj rahlo grenak okus, ki ni moteč in je zato za mnoge najljubši nadomestek za kavo s to razliko, da je veliko bolj zdrav.

V prvi vrsti tak napitek preprečuje karies.

Znižuje raven holesterola v krvi. Hkrati s tem tudi znižuje apetit, zato je tak napitek priporočljivo piti v popoldanskem času.

Slaba prekrvavitev onemogoči rdečim krvničkam dostop do vseh delov telesa, v skrajni fazi tudi do vitalnih organov. Posledice so lahko slabše delovanje srca, ledvic, celo nastanek demence ... Raziskave so pokazale, da ječmenov čaj izrazito koristi pri uravnavanju krvnega pretoka. Tudi zato je ena od pomembnih lastnosti ohlajanje telesa, kar je v resnici le boljše hlajenje.

Več različnih virov omenja tudi povečanje prostih radikalov in antioksidantov, kar je izjemno koristno tudi za najhujše bolezni.

Še to: ječmen ima veliko kalija, fosforja, železa in vitaminov B, najpomembnejše pa so prehranske vlaknine, ki so koristne bakterijam v debelem črevesju (prebiotiki). Pri kuhanju se namreč sprošča sluz, ki blagodejno vpliva na prebavila.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021