Datum: 19.5.2022 18:26:21 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kolikokrat na dan bi morali lulati?
Če prevečkrat hodite na stranišče, je to lahko posledica okužbe sečil, prekomerno aktivnim mehurjem, sladkorno boleznijo ali pa se za tem skriva eden od spodnjih vzrokov ...
Se vam zdi, da prepogosto hodite na stranišče? Za tem se lahko skriva tudi kakšna težja bolezen, lahko pa je kriv eden od spodnjih vzrokov:

1. Veliko pijete
To je najpogostejši vzroka, da hodimo več in pogosteje na stranišče. Če denimo popijete tri litre tekočine na dan, boste skoraj zagotovo večkrat sli na stranišče in pri tem ni treba iskati globljih vzrokov. Bolj kot pogostost obiska stranišča, je pomembna barva urina. Po drugi strani pa je res, da več hotite na stranišče, več morate piti. To pomeni, da vaše telo izgublja več tekočine, kot običajno, zato se morate paziti, da ne dehidrirate. Poleg tega si zapomnite: urin svetle barve je znak dobrega zdravja, urin temne barve pa lahko kaže na težavo v telesu.

2. Nekatera živila in pijače
Kava, čaj, alkohol, soda, pa tudi peteršilj, koprive, šparglji in druga zelenjava povečajo proizvodnjo urina, zato boste pogosteje hodili na stranišče. Pozorni bodite, da tako pijačo pijete počasi, zelo počasi in nikakor ne v prevelikih količinah. Pozorni bodite tudi, da tega ne pijete in jeste zvečer, ker si lahko s tem krnete tudi spanec in motite nočno regeneracijo mišic.

Še to: v večernih urah se izogibajte tudi začinjeni hrani, kislim stvarem, sadju in tudi čokoladi.

3. življenjski stil
Telesna aktivnost je pogosto povezana z obiskom stranišča. Če cel dan sedite, potem pa greste v telovadnico, boste skoraj zagotovo morali na stranišče - na majhno in tudi veliko potrebo. Še več ... Preklop med dolgotrajnim sedenjem in aktivnostjo, lahko vodi do "popuščanja", ki se lahko pojavi tudi ob večji količini smeha, kašljanja ali kihanja. Temu pravimo stresna inkontinenca, ko oslabijo mišice in tkiva, ki podirajo mišice medeničnega dna, v izjemnih primerih pa lahko to pripelje do srčnega infarkta. Res je tudi, da te mišice s starostjo oslabijo, a jih lahko z redno aktivnostjo obdržimo v primerni formi.

4. Zdravstvena in druga stanja
Obstaja kar nekaj zdravstvenih stanj povezanih s prekomerno aktivnim mehurjem: sladkorna, debelost, povečanje prostate, okužbe sečil. Poleg tega so kadilci nagnjeni k pogostejšemu uriniranju (kajenje draži mehur - rak na mehurju je pri kadilcih 3-krat pogostejši), na pogostost uriniranja pa vpliva tudi stres in čustvena preobremenjenost. Seveda ne smemo spregledati, da na pogostost uriniranja vplivajo tudi zdravila, zlasti tista, ki nas varujejo pred težavami s srcem, visokim pritiskom ali delovanjem ledvic.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021