Datum: 19.5.2022 16:58:51 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako veste, da jeste premalo ogljikovih hidratov?
Ogljikovi hidrati preživljajo težka leta. Danes vemo, da obstajajo dobri in slabi ogljikovi hidrati in, da brez njih ne moremo živeti ...
Razne keto in LCHF diete temeljijo na manjšem, ali celo ničnem, vnosu ogljikovih hidratov, kar je lahko zelo nevarno. Namreč, resnica je, da pojemo preveč preprostih ogljikovih hidratov in premalo dobrih, kompleksnih. Preprosti ogljikovi hidrati se hitreje razgradijo in takoj preidejo v krvni obtok in dvignejo nivo sladkorja, pri kompleksnih pa so procesi bolj dolgotrajni, manj vplivajo na krvno sliko, odziv telesa pa je veliko počasnejši in kvalitetnejši.

Preprosti ogljikovi hidrati so (dobesedno!) rak rana sodobne družba. Problem pa je tudi premalo zdravih hidratov v kombinaciji z zdravimi vlakninami. Dejstvo je, da so ogljikovi hidrati, ki povečujejo težo, povzročajo vnetja, utrujenost, nihanje razpoloženja in mnoge kronične bolezni. Tisti bolj zdravi hidrati, pa krepijo organizem, uravnavajo prebavo in dajo organizmu (ne samo mišicam, tudi možganom!) dovolj energije za najzahtevnejše procese.

Dolgotrajna izpostavljenost pomanjkanju ogljikovih hidratov, je lahko zelo škodljiva. Tudi tako, da vi tega sami ne opazite. Zato bodite pozorni na te znake ...

1. Razdražljivo črevesje
Če ste napihnjeni, zaprti ali imate drisko, so to lahko znaki sindroma razdražljivega črevesja, ki se lahko pojavi če jeste premalo sadja in zelenjave, ali zaradi pomanjkanja zdravih vlaknin in premajhne gibljivosti črevesja. Manjkajo vam zdravi ogljikovi hidrati.

2. Pogosto ste lačni
Če ste po obroku še zmeraj lačni, je to lahko znak, da ste pojedli premalo ogljikovih hidratov, nelagodno počutje v vas pa sproži grelin, ki velja za hormon lakote. Ko se vam to prvič zgodi, ne ukrepajte nič, poskusite potrpeti, naslednji obrok pa naj bo veliko bolj uravnotežen z beljakovinami, maščobami in tudi ogljikovimi hidrati. Samo po uravnoteženemu obroku ne boste čutili lakote.

3. Nočni prigrizki
Četudi cel dan jeste, veliko jeste, se vam lahko zgodi, da vas ponoči prime nepremagljiva lakota. Pogosto je to zato, ker vam primanjkuje ogljikovih hidratov in vlaknin. Vlaknine so pomembne, ker vas dlje časa ščitijo pred lakoto, pomanjkanje ogljikovih hidratov pa vam kaže, da telo nima dovolj energije za nujne nočne procese. Samo če telo ponoči opravi vso potrebno regeneracijo, se boste zjutraj zbudili sproščeni in fit. Problem nočnih prigrizkov je potrebno reševati čez dan!

4. Ste razdražljivi
Črevesni mikrobi, ki jih sestavljajo milijarde bakterij, so zelo fascinanten in pomemben za vaše zdravje. Vsakršno neravnotežje vpliva na razpoloženje, pomembni hormoni pa si serotonin, dopamin in GABA. Pa ne samo ti!

Kompleksni ogljikovi hidrati so najpomembnejše spodbuda za serotonin, hormon dobrega počutja. Če se zbujate utrujeni in razdražljivi, zaradi stresa, ki nastane v telesu, ne morete hujšati, pa tudi vsak dan slabše se boste počutili.

In še: vsako neravnovesje v črevesju traja najmanj 24 ur. Rezultate boste videli šele naslednji dan! Zato, kadar ne veste, kaj storiti, jejte veliko banan, jabolk, pora, ovsa in sladkega krompirja.

5. Nizka energija
Kakorkoli gledate na hrano, so ogljikovi hidrati najpomembnejši in najprimernejši vir energije. Telo potrebuje glukozo, ker tako dobi dovolj energije za vsakodnevne napore. Glukoza namreč ni samo hrana za mišice, pač pa tudi možgane. Hrana s premalo ogljikovimi hidrati lahko drastično zniža vaše mentalne sposobnosti, česar pa vi večinoma ne boste niti opazili. Zato bodite pozorni, kaj vam pravijo drugi.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021