Datum: 19.5.2023 20:52:04 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj je nekatero predelano meso nevarno in povzroča raka
Vsa čast izjemam, vendar, meso, ki je konzervirano s soljenjem, sušenjem, ali dimljenjem, poleg tega pa vsebuje še nenavadne zmesi, kot jih najdemo v hrenovkah, šunkah, klobasah ali slanini, je lahko zelo škodljivo. Če vam je zase malo mar, pomislite
Uživanje velikih količin predelanega mesa je močno povezano s kritičnimi stanji zdravstvenega sistema. Najpogostejše težave so srčno-žilne bolezni in žal tudi rak. Najbolj nevarni so nitriti, nitrozamini in nitrozne spojine, ko se načeloma uporabljajo za zaviranje rasti bakterij, vendar so močno rakotvorni in zelo škodljivi. Pogosto zaradi teh snovi prihaja do zastrupitev, ki pogosto ne trajajo dolgo, vendar so skrajno opozorilo, da se nekaj nevarnega dogaja v telesu.

Ko se vam to zgodi, je čas, da se zamislite ...

Medtem, ko nitrati, ki jih najdemo v zelenjavi, koristijo organizmu, pa so nitrati v mesu izredno nevarni. Nitrati v mesu se namreč ob visoki temperaturi, kot je peka na žaru ali cvrtje, spremenijo v nitozamine, ki so izredno strupeni. Povzročajo raka na črevesju in želodcu!

V dimljenem mesu se tvorijo policiklični aromatski ogljikovodiki, ki so izrazito rakotvorni. Največ jih najdemo v vrhnji plasti mesa pečenega na žaru.

Ko se meso kuha na izredno visoki temperaturi, nastajajo heterociklične aminske spojine, ki so povezane z rakom dojk, prostate in debelega črevesa. Najbolj nevarne so ocvrte jedi ali jedi pečene na žaru.

Večina predelanega mesa vsebuje velike količine natrijevega klorida, kar povečuje tveganja za hipertenzijo, raka na želodcu, rast bakterij, razjede ...

Čeprav občasno uživanje majhnih količim rdečega mesa ne bo povzročilo pojav hitrega raka (pri tem je mišljen en obrok velik 50 gramov na teden), pa vrsta raziskav uvršča predelano meso v skupino najbolj rakotvornih živil skupaj z alkoholom in tobakom. Sicer proizvajalci nenehno izboljšujejo procese pridelave, vendar nevarna tveganja ostajajo.

Dolgi rok uporabnosti, odpornost proti škodljivim bakterijam in lep videz na oko imajo svojo ceno - zdravje tistega, ki ga je.
Bis
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021