Datum: 27.4.2022 19:52:47 - Rubrika: Zanimivosti
Titanov dioksid (končno) prepovedan
Škodljivi učinki titanovega dioksida znanega pod oznako E171 poznamo že vsaj desetletje in več, a so ga v EU šele zdaj prepovedali. Za kaj gre?
Titanov dioksid so že pred leti prepovedali v Franciji in Nemčiji, povsod drugod pa ga je prepovedala šele evropska direktiva (ki ne velja v Veliki Britaniji). To pomeni, da bo morala oznaka E171 izginiti tudi iz izdelkov dobavljivih pri nas.

E171 se je pogosto uporabljal v gotovih jedeh (konzerviranih in tudi zamrznjenih), bombonih, čokoladi, žvečilnih, najrazličnejših omakah in celo prehranskih dodatkih! Srečamo ga tudi v mnogih kozmetičnih pripomočkih, kot so kreme za sončenje, mila za tuširanje in dišeče kopeli. Pojavljal se je v različnih oblikah (kapsule, tablete, paste), najbolj sporna pa je njegova uporaba v zdravilih.

In zakaj so E171 prepovedali?

Titanov dioksid škodi celicam pri njihovi regeneraciji, škoduje genom, škoduje presnovi in ima izredno karcinogen učinek (beri povzroča raka in metastaze). Mnogi celo pravijo, da gre za najnevarnejši in najbolj strupen dodatek, ki ga najdemo praktično v vsem, a so proizvajalci poskrbeli, da se o tem ne govori (podobo kot o aspartamu in sintetičnih sladilih).

Danes vemo, da so najbolj izpostavljeni otroci, prepoznate pa ga po beli sijajni barvi. Mnogi proizvajalci E171 uporabljajo kot barvilo.

Za konec pa: ne veselite se prehitro ... Proizvajalci imajo za nadomestilo E171 časa 5 let. Do takrat pa še lahko povzročajo škodo na vašem zdravju.

Če boste vi tako želeli.
Bis
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021