Datum: 23.4.2023 18:59:24 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako povečati absorpcijo vitamina C
Vitamin C je izredno pomemben, a kaj, ko z napačno hrano preprečimo, da bi vstopil v telo. To lahko močno zmanjša moč imunskega sistema!
Vitamina C ni nikdar preveč. Je topen v vodi, zato ga izgubljamo z izločanjem (to ni samo uriniranje, je tudi potenje). Telo venomer izgublja vlago. In prav je tako, ker to pomeni, da naš organizem deluje, hranljive snovi pa krožijo - stare se nadomeščajo z novimi. In kako narediti, da bo naše telo dobilo več vitamina C?

1. Hrane ne kuhajte predolgo
Vitamin C pri temperaturah višjih od 36 stopinj Celzija razpade (poleti to ni nobena posebnost). Na splošno velja, da se je dobro izogibati preveč kuhanim živilom, ali pečenim, ocvrtim ... Pozoren na to moramo biti zlasti pri zeleno-listnati zelenjavi. Prav tako nikar ne lupite jabolk i hrušk, ker je pod lupino največ hranljivih snovi. Seveda pa to ne pomeni, da ih ne smete temeljito oprati!

2. Omejite vnos kofeina
kofein je diuretik, kar pomeni, da telo proizvaja več urina, to pa povzroči tudi več vitamina C, ki gre iz telesa. Ne, da bi bilo s tem kaj narobe, le pozorni bodite na to in poskrbite za novo pošiljko. Kakšna grenivka, ali vsaj pomaranča po kavi vedno dobro dene ...

3. Upravljanje stresa
Kortizol je hormon, ki povečuje stres in lahko upočasni prebavni sistem. S tem tvegate, da hrana ne bo pravilno predelana in morda tudi napačno "skladiščena". Če veste, da imate s tem težave, poskusite dihati globoko in skozi nos, vdih nekaj sekund pridržite, dihajte mirno in počasi. Ko ste v stresu, se absorpcija vitamina C povsem ustavi.

4. Zmanjšajte količino sladkorja
Sladkor slabo vpliva tudi na izkoristek vitamina C. Sladkor med drugim razpada ne glukozo, ki vzpostavi avtocesto do celic, nanj se veže vitamin C, oba skupaj pa izdatno trošita energijo za lasten transport, celicam pa ne ostane nič. Sladkor velja za največjega uničevalca vitamina C! Zato, poleg pomaranč ne jejte nič sladkega - vsaj pol ure po tem ne.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021