Datum: 23.4.2022 18:59:24 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako povečati absorpcijo vitamina C
Vitamin C je izredno pomemben, a kaj, ko z napačno hrano preprečimo, da bi vstopil v telo. To lahko močno zmanjša moč imunskega sistema!
Vitamina C ni nikdar preveč. Je tope v vodi, zato ga z izločanjem vode (to ni samo uriniranje, je tudi potenje) telo venomer izgublja. In prav je tako, ker to pomeni, da naš organizem deluje, hranljive snovi pa krožijo - stare se nadomeščajo z novimi.

In kako narediti, da bo naše telo dobilo več vitamina C?


1. Hrane ne kuhajte predolgo
Vitamin C pri temperaturah višjih od 36 stopinj Celzija razpade (poleti to ni nobena posebnost). Na splošno velja, da se je dobro izogibati preveč kuhanim živilom, ali pečenim, ocvrtim ... Pozoren na to moramo biti zlasti pri zeleno-listnati zelenjavi. Prav tako nikar ne lupite jabolk i hrušk, ker je pod lupino največ hranljivih snovi. Seveda pa to ne pomeni, da ih ne smete temeljito oprati!


2. Omejite vnos kofeina
kofein je diuretik, kar pomeni, da telo proizvaja več urina, to pa povzroči tudi več vitamina C, ki gre iz telesa. Ne, da bi bilo s tem kaj narobe, le pozorni bodite na to in poskrbite za novo pošiljko. Kakšna grenivka, ali vsaj pomaranča po kavi vedno dobro dene ...


3. Upravljanje stresa
Kortizol je hormon, ki povečuje stres in lahko upočasni prebavni sistem. S tem tvegate, da hrana ne bo pravilno predelana in morda tudi napačno "skladiščena". Če veste, da imate s tem težave, poskusite dihati globoko in skozi nos, vdih nekaj sekund pridržite, dihajte mirno in počasi. Ko ste v stresu, se absorpcija vitamina C povsem ustavi.


4. Zmanjšajte količino sladkorja
Sladkor slabo vpliva tudi na izkoristek vitamina C. Sladkor med drugim razpada ne glukozo, ki vzpostavi avtocesto do celic, nanj se veže vitamin C, oba skupaj pa izdatno trošita energijo za lasten transport, celicam pa ne ostane nič. Sladkor velja za največjega uničevalca vitamina C! Zato, poleg pomaranč ne jejte nič sladkega - vsaj pol ure po tem ne.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021