Datum: 17.4.2022 19:38:00 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ali pivo vsebuje gluten?
Pivo je tretja najbolj razširjena pijača na svetu (takoj za vodo in čajem), ki jo proizvajajo že več tisoč let. Vendar pa, ali ima pivo res gluten?
Pivo je narejeno iz hmelja, vode, kvasovk in ječmena, ki na žalost vsebuje gluten. Zato se zdi, da je odgovor na to vprašanje jasen. Vendar ni vse tako, kot se zdi.

Voda, ki predstavlja 90 % končnega proizvoda, ne vsebuje glutena. Hmelj daje pivu prepoznaven grenak okus. Kvasovke pretvarjajo sladkor v alkohol. Najbolj problematične pa so žita, ki so vir sladkorja, torej hrana za kvasovke, ker pa se najpogosteje uporablja ječmen, pšenica ali rž, ne gre brez glutena.

Zdravstvena stroka sicer pravi, da je hrana in pijača, ki ima manj kot 20 ppm glutena (delcev na milijon), velja za varno tudi za bolnike s celijakijo, povprečne vrednosti glutena v pivu pa so:
  • svetlo pivo: 63 ppm
  • temno pivo: 361 ppm
  • sladko sadno pivo: 3.120 ppm
  • pšenično pivo: 25.920 ppm
Povedano drugače: obstajajo vrste svetlega piva, ki je glede glutena na varni strani lestvice, za večino drugih piva, pa to skoraj zagotovo ne velja.

Problem je tudi, ker ne obstaja zanesljiv način, kako ugotoviti, koliko glutena je v katerem pivu, zato je edina metoda, da verjamete proizvajalcu in napisu na etiketi in sami poskusite ...

Obstajajo tudi brezglutenska piva.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje




Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021