Datum: 8.4.2022 16:52:09 - Rubrika: Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Nista škodljiva samo alkohol in izrazito mastna hrana, pač pa tudi nekaj povsem vsakdanjega. Pomislite ...
Da bi bili fit in v dobri kondiciji, mora biti takšno tudi vaše telo. To pa pomeni, da se morate izogibati hrani, ki slabo vpliva na vaš organizem. Problem pa je, ker poznamo "klasične" motilce, le redki pa vedo, da je škodljiva tudi fruktoza!

Znano je, da prevelike količine fruktoze povečujejo tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, dolgotrajna izpostavljenost pa lahko ogrozi tudi zdravje jeter.

Nenavadno je to, ker je fruktoza sladkor, ki ga najdemo v sadju, zlasti jabolkih, bananah, češnjah, lubenicah, hruškah ... V želji, da bi v telo dobili čim več vitaminov, pogosto s količinami pretiravamo, s tem pa vnesemo v telo velike količine enostavnega sladkorja, ki je lahko zelo škodljiv.

Nedavno so pri AHA (American Heart Association) naredili podrobno analizo hrane, ki jo jemo in so prišli do nenavadnih zaključkov. Bistveni je: sladkor predstavlja samo 6 % vse hrane, ki je zaužijemo čez dan, vse ostalo so snovi, ki so v takšni in drugačni obliki škodljive.

Gre za enostavne in industrijsko pridelane ogljikove hidrate, za umetna sladila, ki jih po današnjih kriterijih ne štejemo med sladkorje in za kemične spojine, ki jih ne znamo izmeriti, vemo pa, da je z njimi povezanih vrsta težav, ki jih zaznajo v zdravstvu (najizrazitejši tak primer je demenca, ki se vse pogosteje pojavlja tudi pri mlajših pod 50 let).

Problem fruktoze je, ker umešča sadje na seznam živil škodljivih za jetra. Torej: če imate težave z jetri, ne smete piti alkohola, jesti ocvrte hrane, izogibati se morate vsem proizvodom iz bele moke in živilom s veliko soli, po novem pa tudi sadju.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021