Datum: 7.4.2022 16:22:53 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ko zdravniki odsvetujejo sladkarije, pri tem ne mislijo na sladkor
Sladkor v sladicah je tudi kolateralna škoda, ki ni najbolj nevarna. Bolj nevarno je tisto, kar pride zraven in se tega ne zavedamo ...
Gotovo se sprašujete, kaj je najbolj škodljiva stvar pri sladkarijah? Ne, to ni sladkor, pač pa holesterol!

Vsi, ki redno obiskujejo fitnes, pravijo, da se je dobro izogibati rumenjakom. Prav zato si pripravljajo omleto iz beljakov, ker ima malo kalorij in predvsem malo holesterola. Res je, da ima rumenjak veliko hranljivih snovi, imajo pa tudi nekaj škodljivih. Podobno velja za meso, mleko in mlečne izdelke. Vse to so biološko zelo koristna živila, brez katerih pa lahko brez skrbi živimo. In prav je tako, ker z leti so koristne stvari vse manj koristne (ker jih v zadostni meri dobimo drugje), slabe stvari pa prihajajo vedno bolj do izraza.

Večini pride najprej na misel, da bi bilo dobro iz jedilnika črtati meso, a tega nikar ne storite čez noč, pač pa poskusite postopoma nadomeščati meso, mleko in mlečne izdelke s temi živili:

1. Ovsena kaša
Jejte več ovsene kaše, ker je to dobro za srce in ožilje. Poleg tega ima ovsena kaša veliko vlaknin, zato deluje očiščevalno in daje organizmu potrebno energijo, da boste brez težav preživeli čas od zajtrka do kosila. Oves ima beta-glukan, ki preprečuje recikliranje holesterola v telesu in pospešuje njegovo izločanje iz telesa.

2. Oreščki
Stročnice, semena, lešniki, orehi in mandlji so izjemno koristni v boju proti holesterolu. So izjemen vir fitosterolov, ki velja za rastlinsko vrsto holesterola in prevzema v črevesju vse naloge, ki bi jih drugače opravljal "pravi" holesterol. Ker pa je mnogo manj škodljiv, vam priporočamo, da na dan pojeste dve pesti oreščkov. Eno zjutraj in eno popoldan ...

3. Izogibanje margarini
Margarina izjemno zviša holesterol. Raziskave celo potrjujejo, da margarine, ki naj ne bi imele holesterola, v telesu tudi do 6-krat bolj dvignejo holesterol, kot denimo maslo. Zato, ko zdravniki omenjajo sladkor v resnici mislijo na vse, kar je narejeno z margarino. To pa so predvsem slaščice, omake, prelivi ... Nič tega ne bi smeli jesti!

4. Prehranski dodatki
Največja nevarnost prehranskih dodatkov je, da z njimi pretiravamo. Tu je težko zagotoviti pravo mero, tudi zato, ker poleg jemo še običajno hrano, ki ima tudi svoje učinke (znan je primer grenivk, ki povečujejo učinke delovanja zdravil, zato jih ne bi smeli jesti).

Prehranski dodatki, ki znižujejo holesterol pa imajo še en problem: česen. Česen je izredno učinkovit, moteč element pa je slab zadah. Zapomnite si: če ni slabega zadaha, potem tak česen tudi ni zdravilen.

Previdno torej ...
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021