Rubrika: Dobro je vedeti
10 razvad, ki vam preprečujejo hujšanje
Se vsak dan znova potite v telovadnici in kar naprej jeste samo brokoli, kilogrami pa ne poidejo? Ste pomislili, da je lahko kriva ena o teh stvari?
Hujšanje ni samo, da malo (ali skoraj nič) jeste in se utrujate v telovadnicah. Hujšanje je predvsem proces pri katerem mora sodelovati celoten organizem, zahteva pa tudi spremembo življenjskega stila. Če boste vse delali enako, kot prej, ne boste shujšali, smisel življenja pa ni osiromašiti lasten organizem, ker ga boste še kako potrebovali. Zato bodite pozorni na te stvari:

1. Naključne kalorije
To so kalorije, ki jih pojemo kar tako, mimogrede. To so lahko grižljaji sosedovega sendviča, žlica neke jedi od soseda, to je lahko tudi žlica, ko okušate hrano, ki jo pripravljate ... Problem naključnih kalorij je, da v celem dnevu prinesejo veliko, mi pa jih še registriramo ne.

Še bolj od naključnih kalorij hrane so "nevarne" kalorije pijače, ker teh pa je skoraj nemogoče brzdati.

2. Velikost porcij
Kako velike morajo biti porcije hrane? Najboljši recept je, če štejete pesti. Bolje, kot 3 pesti testenin je 1 pest solate, 1 pest testenin in 1 pest juhe. količinsko je sicer isto, a ima taka kombinacija veliko več različnih hranilnih snovi, sitost traja dlje časa, pa tudi negativni vplivi na organizem so manjši. Poleg tega naj bo porcija tako velika, da jo jeste vsaj 20 minut, kar pomeni, da šteje tudi hitrost obedovanja. Počasneje boste jedli, bolj siti boste. Hitrost je v tem primeru strup za postavo.

3. Preskakovanje zajtrka
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, ker daj organizmi energijo za čez dan. Zato mora biti zajtrk sestavljen iz kvalitetnih hranilnih snovi, ki trajajo dlje časa. Samo tako boste pojedli manj. Poskusite jesti take stvari, da boste siti vsaj pol dneva (od takrat, ko se zbudite).

4. Prigrizki pred računalnikom ali televizijo
Kadar so možgani okupirani s čim drugim, pogosto ignorirajo signale o sitosti. Poskusite jesti preden si ogledate film.

5. Nenačrtovani prigrizki
Vse obroke, vključno s prigrizki, načrtujte in so poskusite natančno držati zastavljenega urnika. Telo potrebuje tri dni, da prilagodi sistem in samo na ta način bo tudi vaš organizem sodeloval tako, kot pričakujete. Nenačrtovani obroki bodo zmešali vaš metabolizem, poleg tega pa so nenačrtovani prigrizki pogosto hamburgerji, sendviči in sladkarije, ki so prave kalorične bombe za katere pogosto niti ne vemo, kaj se skriva v njih.

6. Soda, limonade, sokovi
Pitje sladkih pijač je nerodna razvada, ker ni mogoče niti oceniti, koliko kalorij se skriva v njih. Še več: tudi kupljene limonade imajo nenormalno veliko sladkorja in tudi soli ... Veliko bolje je piti domačo limonado brez sladkorja, seveda.

7. Odmori za kavo
Čeprav s kavo ni nič narobe, pa je narobe s smetano, sirupi in množico dodatkov, ki jih danes poznamo. Težka smetana je prikrit sovražnik vitkih postav.

8. Preveč sadja in oreščkov
Tudi s sadjem in oreščki ne smemo pretiravati, čeprav nam na vseh koncih govorijo, kako zdravi so. To je res, vendar to velja samo za zmerne količine in ne pretiravanje. Nikar si ne mislite, da lahko pojeste oreščkov kolikor hočete. Dovolj je samo pest oreščkov in morda ena banana. To bi vas moralo nasititi za nekaj ur.

9. Nepazljivost na sestavine
Ni vam treba biti nutricist z večletno prakso. Dovolj je že, da vsaj približno veste iz česa je narejena hrana, ki jo jeste in, kaj ustreza vašemu organizmu. Najlepši primer, da stvari niso vedno takšne, kot so, so jogurti, ki ne bi smeli imeti glutena, sladkorja in ogljikovih hidratov. Pa ni zmeraj tako. Poglejte etikete in boste presenečeni ...

10. Premalo spanja
Telo, ki ne spi dovolj, potrebuje več energije in ste bolj lačni. Če padete v ta začaran krog, se boste lahko rešili samo, če boste dovolj spali. Pa nikar ne mislite, da je 8 ur spanja dovolj. Večinoma res, vendar telo včasih potrebuje tudi 10 ur spanja.

Prisluhnite organizmu!
vkj


Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023