Datum: 23.3.2022 20:02:46 - Rubrika:
Na kaj nas z barvo opozarja jezik?
Jezik je sicer najmočnejša mišica v našem telesu, zato je zelo pomembno, da smo pozorni na njegovo barvo. Barva nam sporoča več, kot si mislimo ...
Gotovo ste že opazili, da imate jezik vsak dan drugačne barve. Razlike so sicer v odtenkih, pogosto gre za minimalne razlike, a odmik k drugi barvi razkriva več, kot si mislimo. Zdrav jezik je namreč najboljši pokazatelje zdravega telesa.

Oglejte si nekaj znakov na katere je dobro biti pozoren.

1. Rdeči jezik
Čeprav večina misli, da je rdeč jezik zdrav jezik, pa temu ni tako. Zdrav jezik je rožnate barve. Bolj kot je jezik rdeč, več vitamina B12 vam primanjkuje. Če je vaš jezik dlje časa rdeč, lahko to kaže na anemijo, škrlatinko ali razjed v ustih. Če ste priča rdečemu jeziku več kot 5 dni, je čas, da obiščete zdravnika.

2. Bele lise na jeziku
Bele lise so znak okužbe organizma. Pojavijo se, ko je prizadet imunski sistem, v primeru povišanega sladkorja, tudi v primeru levkemije ali okužbe z virusom HIV. Če se bele lise pojavljajo in izginjajo, to pomeni, da telo samo rešuje probleme. Če pa so bele lise več dni na istem mestu pa je čas za obisk zdravnika, četudi se vam zdi, da z vami ni nič narobe.

3. Črni jezik
Stenje črnega jezika ne kaže na nobeno resno težavo, razkriva bolj vaš življenjski slog, higienske in prehranske navade. Črn jezik dobijo verižni kadilci, ko je raven tobaka v krvi (pre)visoka. Črn jezik je lahko tudi deden. Pojavi se tudi, ko jeste preveč mehko hrano (v tem primeru ne pride do "strganja" površine jezika, zato se pojavijo beljakovine znane pod imenom keratin).

4. Vijolični jezik
Če mislite, da se vam jezik obarva vijolično samo takrat, ko kaj takšnega popijete, pomislite še enkrat. Vijolični jezik pomeni ,da je pretok krvi v vašem telesu zelo slab in kaže vašo nagnjenost k notranjim strdkom in sladkorni bolezni.

5. Rumen jezik
Rumen in odebeljen jezik se pojavi, ko pride v vašem telesu do pregrevanja. Telo kaže na nenormalne ravni bakterij, kar je lahko neškodljivo, lahko pa je to predhodnica težavam, ki sledijo. Rumen jezik pogosto napoveduje visoko vročino.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021