Datum: 19.3.2022 17:55:44 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ali je pšenična trava brez glutena?
Čeprav je pšenična trava iz pšenice, odgovor na to vprašanje ni preprost.
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ržu, ječmenu in derivatih teh žit. Tudi pri kvinoji in koruzi je jasno, ali vsebujeta gluten, pri pšenični travi pa je odgovor precej bolj zapleten.

Namreč: pšenična trava in pšenična zrna nista ista stvar.

Pšenična zrna imajo gluten.

Naravna pšenična trava nima glutena.

Enako velja tudi za ječmenovo travo.

Za kaj gre?

Pšenična trava v zelo ozkem časovnem oknu 10 dni nima glutena (to je običajno 5 do 15 dni po kalitvi), potem pa se lahko pojavi. Torej: če je bila trava požeta v času tega okna, potem nima glutena, drugače pa ga lahko ima, vendar ni nujno.

Na splošno velja, da ima pšenična trava veliko železa, kalcija, magnezija in vitamine A, C in E (vsebnost hranljivih elementov je močno odvisna od vrste semen iz katerih je trava zrasla - semena vrste einkorn in emmer imata denimo 2x več antioksidantov, kot ostale vrste). Pšenična trava ima 2x več vitamina A, kot korenje in 3x več vitamina C, kot pomaranče. S temi hranili spada med najbolj zdrava živila nasploh, le vsebnost glutena je dvorezen meč. Na splošno velja, da živila, ki imajo oznako, da so brez glutena, v resnici ni čisto tako. To samo pomeni, da imajo na milijon zrnc trave v prahu manj kot 20 delov glutena, kar je varna količina za uživanje tudi za ljudi s celiakijo.

Še to ... Seznam bolezni na katere ugodno vpliva pšenična trava je res neverjeten (astma, aterioskleroza, artritis, rak, hematološke težave, Parkinsonova bolezen, vnetja vseh vrst, težave s prebavili, napenjanje, napetost, hipertenzija, sladkorna bolezen, bronhitis, nespečnost, ekcem, celo debelost in še in še). Obstaja kup raziskav, ki to potrjujejo, zato je najbolje preizkusiti na sebi.

Najprej izberite travo, ki vam je všeč po okusu (nimajo vsi proizvajalci isti okus). Ko boste izbrali proizvajalca, vztrajajte pri njem.

Prah pšenične trave zmešajte z vodo in nikar ne pretiravajte, ker ima poseben okus. Mnogi ga zato kombinirali z grenivko, ingverjem, limono, limonsko travo ali meto, spet drugi z mlačnim zelenim čajem (to je lahko izjemna kombinacija!), v nobenem primeru pa okusa ne popravljajte s sladili (naj bodo še tako naravni in zdravi ne nasedajte obljubam). Najboljša kombinacija pšenične trave pa je kombinacija s sokom rdeče pese in/ali jabolkom.

Ne kombinirajte drugih in več različnih stvari, ker lahko povsem pokvarite učinek.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021