Rubrika: Dobro je vedeti
Pravi razlogi, zakaj ni pametno ponoči jest
Zvečer ni dobro jesti. Sploh ne! Tu je nekaj razlogov, zakaj o tem ne bi smeli razmišljati ...
Vsak med nami se je že kdaj sredi noči znašal pred hladilnikom in je odrinil skledo zdravega sadja in segel po skledi testenin. že res, da se vam je takrat zdelo, da je to nagrada za garaško delo čez dan, a takšno samonagrajevanje vas lahko drago stane. Prehranjevanje pozno zvečer ali celo ponoči je lahko trajno škodljivo. Če imate sebe radi, raje pojdite lačni spat, kot pred hladilnik ...

Lahko povzroči gerb
Če ste kdaj po obroku takoj legli k počitku, pa ni treba, da je to zvečer ali sredi noči, ste gotovo naleteli na refluksno motnjo, pri kateri želodčna kislina ali žolč dražita sluznico, kar povzroči precejšnjo bolečino in nelagodje. Tak proces lahko celo povzroči trajne poškodbe. Raziskovalci so potrdili, da je med 19. in 21. uro raven kisline v želodcu najnižja, zato bi moral biti to skrajni čas za večerjo. Po tem ne bi več smeli jesti. V skrajnem primeru le kozarec mlačne vode. Vse kar jeste izven tega časovnega okna je zelo-zelo škodljivo!

Lahko povzroči nočno znojenje
Zgaga in prebavne motnje pa niso edina reakcija telesa na prepozne prigrizke. Prepozna in tudi pretežka hrana, ki je želodec ni uspel v celoti prebaviti (sem spadajo nevarne maščobe na picah ali burgerjih) upočasnijo prebavo, notranji organi ne delujejo pravilno in se zato ne morejo regenerirati, beljakovine in maščobe pa ne samo, da jih telo skuša na hitro prihraniti za "kasneje" (beri: redite se z nenormalno hitrostjo) pospešujejo potenje in izločanje strupov. To samo po sebi ne bi bilo problematično, če bi ti procesi tekli normalno, nočno potenje pa spada med prisiljene reakcije telesa, ki je ve, kaj narediti. Zaradi tega pade imunski sistem, zaradi nepravilne prebave pa telo iz hrane ne dobi snovi, ki jih potrebuje. Največ škode naredite telesu, če jeste med polnočjo in 2. uro zjutraj.

Nespečnost
Naj se vam ta težava ne zdi nedolžna, ker ni. Še zlasti, če traja več kot 3 dni! Dejstvo je, če telo ponoči nima dovolj energije, da bi se regeneriralo in počistilo za sabo, bodo možgani sproščali večje količine kortizola, da vas prebudijo iz spanca (najnevarnejša ura je 3. zjutraj). Telo vam s tem sporoča, da nima dovolj goriva, da naredi vse, kar mora. Če se vam to dogaja, je to znak, da večer pred tem niste jedli pravih živil, da se delajo zaloge, pa tudi naslednje jutro ne boste dovolj spočiti in skoncentrirani, da bi optimalno opravili delo. Zato: nespečnost je vedno predhodnica nečesa hujšega ...

Nezdrave odločitve
Raziskave kažejo na še en zastrašujoč trend. Pozneje kot jeste, več napak počnete. Kdo je zvečer, izbere tisto, kar ima in mu je všeč in ne tisto, kar je najbolj zdravo. Razlog za to je visoka koncentracija hormona grelin, ki povečuje apetit, največ pa ga je v telesu med 20. in 8. uro. Potrebe tega hormona nimajo nikakršne realne povezave s tem, kar telo v resnici potrebuje. To je namreč hormon, ki ima samo eno nalogo: povečuje telesno težo, povzroča pa težave s spominom in koncentracijo.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023