Rubrika: Dobro je vedeti
Nehajte hraniti svojo migreno
Glavoboli, četudi občasni, so večinoma posledica nepravilne prehrane. Zato: kdaj ste nazadnje pomislili, katera hrana vam povzroča glavobole? Poskusite, presenečeni boste ...
Migrena se pojavlja v več oblikah, najhujša pa je tista blaga, ker mnogi niti ne pomislijo, kaj se skriva za tem. Šele čez čas, ko se stvari zapletejo, pomislijo, da bi problemi lahko nastali zaradi hrane, vendar je takrat že prepozno. Zato, bodite pozorni tudi na najmanjše glavobole.

Migrene pogosto spremlja slabost, bruhanje, motnje vida in razne fobije, ki so v trenutkih napada bolj izrazite. To lahko traja nekaj ur in potem izgine tako, kot se je pojavilo. A nikar se ne tolažite: migrene se vedno vrne, ko jo najmanj pričakujete.

Poleg omenjenih težav se pojavlja tudi zmedenost, nenaden padec razpoloženja, neravnovesje ... Čeprav medicina pozna kar nekaj zdravil, pa se vselej velja izogibati dejavnikom, ki lahko bolnikovo stanje poslabšajo. Zdravniki zato svetujejo dovolj spanja, izogibanje stresu, opustitev poživil, zlasti cigareta in alkohol, obstaja pa celo dieta pri kateri sen namerno izogibamo živilom, ki povzročajo preglavice.

Pozorni bodite na:

1. Ribe in morski sadeži so vir histamina, ki ga mnogi sumijo, da spodbuja napade migrene.

2. Alkohol zlasti šampanjec, rdeče vino in pšenično pivo prav tako vsebujejo ogromno histamina.

3. Fermentirane mlečne pijače sicer izboljšujejo delovanje prebavnega sistema, vendar povzročajo močne napade migrene. Sem spadajo kefir, pinjenec, vložene kumare, tudi jogurti ...

4. Sadni sokovi, banane, maline, hruške, papaja, ananas in citrusi so samo nekatere vrste sadja, in dražijo živčne centre, to pa lahko sproži glavobole. Sadje je še posebej nevarno, če ga jemo ohlajenega, vzetega iz hladilnika. To velja tudi za kompote!

5. Narezki in siri, zlasti to velja za cheddar in modri sir, so izredno problematični tudi, če drugače nimate težav z migrenami. Bodite previdi, to še posebej velja pri otrocih in starejših.

6. Paradižnik in jajčevci spadajo v družino tako imenovanih nočnih senc, ki povzročajo sila neprijetne glavobole. Še zlasti je to očitno zvečer in, kadar ste pod stresom in utrujeni.

7. Avokado je sicer vir zdravih maščob in bogastvo mineralov in vitaminov, a prisotnost tiramina ni prave rešitev proti glavobolom. Nasprotno, tiramin glavobole še okrepi-

8. Slanina in čokolada. Kaj imata skupnega? V obeh je veliko feniletilamina, ki povzroča moteče bolečine v glavi.

9. živila bogata z mononatrijevim glutamatom pogosto srečamo v procesiranih jedeh, instant juhah, celo v nekaterih začimbah. Pozorni bodite na oznako E621. Zelo pogosto ga najdemo v sirih, številnih azijskih jedeh ... Zoprni glavoboli lahko nastanejo tudi, če teh težav nimate, nikakor pa ne izzivajte, ker spadajo te bolečine v skupino najmočnejših in najbolj zoprnih.

10. Kofein nista samo čaj in kava, pač pa so tudi energijske pijače in kakšne sladice. Tudi s tem izzivate glavobole.

In še dodatek:

11. Aspartam he izredno pogosto sladilo, ki ga proizvajalcem ni treba več omenjati, ker je tako pogost. Nekateri ga še kljub vsemu omenjajo (E951), najdemo pa ga od žvečilnih gumijev do sadnih pijač. Aspartam je škodljiv že v izredno majhnih količinah.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023