Datum: 18.3.2022 14:50:22 - Rubrika: Dobro je vedeti
Nehajte hraniti svojo migreno
Glavoboli, četudi občasni, so večinoma posledica nepravilne prehrane. Zato: kdaj ste nazadnje pomislili, katera hrana vam povzroča glavobole? Poskusite, presenečeni boste ...
Migrena se pojavlja v več oblikah, najhujša pa je tista blaga, ker mnogi niti ne pomislijo, kaj se skriva za tem. Šele čez čas, ko se stvari zapletejo, pomislijo, da bi problemi lahko nastali zaradi hrane, vendar je takrat že prepozno. Zato, bodite pozorni tudi na najmanjše glavobole.

Migrene pogosto spremlja slabost, bruhanje, motnje vida in razne fobije, ki so v trenutkih napada bolj izrazite. To lahko traja nekaj ur in potem izgine tako, kot se je pojavilo. A nikar se ne tolažite: migrene se vedno vrne, ko jo najmanj pričakujete.

Poleg omenjenih težav se pojavlja tudi zmedenost, nenaden padec razpoloženja, neravnovesje ... Čeprav medicina pozna kar nekaj zdravil, pa se vselej velja izogibati dejavnikom, ki lahko bolnikovo stanje poslabšajo. Zdravniki zato svetujejo dovolj spanja, izogibanje stresu, opustitev poživil, zlasti cigareta in alkohol, obstaja pa celo dieta pri kateri sen namerno izogibamo živilom, ki povzročajo preglavice.

Pozorni bodite na:

1. Ribe in morski sadeži so vir histamina, ki ga mnogi sumijo, da spodbuja napade migrene.

2. Alkohol zlasti šampanjec, rdeče vino in pšenično pivo prav tako vsebujejo ogromno histamina.

3. Fermentirane mlečne pijače sicer izboljšujejo delovanje prebavnega sistema, vendar povzročajo močne napade migrene. Sem spadajo kefir, pinjenec, vložene kumare, tudi jogurti ...

4. Sadni sokovi, banane, maline, hruške, papaja, ananas in citrusi so samo nekatere vrste sadja, in dražijo živčne centre, to pa lahko sproži glavobole. Sadje je še posebej nevarno, če ga jemo ohlajenega, vzetega iz hladilnika. To velja tudi za kompote!

5. Narezki in siri, zlasti to velja za cheddar in modri sir, so izredno problematični tudi, če drugače nimate težav z migrenami. Bodite previdi, to še posebej velja pri otrocih in starejših.

6. Paradižnik in jajčevci spadajo v družino tako imenovanih nočnih senc, ki povzročajo sila neprijetne glavobole. Še zlasti je to očitno zvečer in, kadar ste pod stresom in utrujeni.

7. Avokado je sicer vir zdravih maščob in bogastvo mineralov in vitaminov, a prisotnost tiramina ni prave rešitev proti glavobolom. Nasprotno, tiramin glavobole še okrepi-

8. Slanina in čokolada. Kaj imata skupnega? V obeh je veliko feniletilamina, ki povzroča moteče bolečine v glavi.

9. živila bogata z mononatrijevim glutamatom pogosto srečamo v procesiranih jedeh, instant juhah, celo v nekaterih začimbah. Pozorni bodite na oznako E621. Zelo pogosto ga najdemo v sirih, številnih azijskih jedeh ... Zoprni glavoboli lahko nastanejo tudi, če teh težav nimate, nikakor pa ne izzivajte, ker spadajo te bolečine v skupino najmočnejših in najbolj zoprnih.

10. Kofein nista samo čaj in kava, pač pa so tudi energijske pijače in kakšne sladice. Tudi s tem izzivate glavobole.

In še dodatek:

11. Aspartam he izredno pogosto sladilo, ki ga proizvajalcem ni treba več omenjati, ker je tako pogost. Nekateri ga še kljub vsemu omenjajo (E951), najdemo pa ga od žvečilnih gumijev do sadnih pijač. Aspartam je škodljiv že v izredno majhnih količinah.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021