Datum: 16.3.2023 14:52:01 - Rubrika: Zanimivosti
Ali naročena hrana res redi?
Raziskave kažejo, da vsebuje hrana, ki jo naročimo po spletu ali telefonu, tudi do 8-krat manj hranljivih snovi. Skrivnost je v postopkih ...
Hrano, ki jo naročamo po spletu ali telefonu večinoma izbiramo po izgledu in ne glede na njeno hranljivo vrednost. Še več! Podatkov o vsebnosti sladkorja, soli in ogljikovih hidratov pri tako naročeni hrani običajno sploh ni, postopki priprave pa so pogosto poslovna skrivnost. Vsi ponudniki hrane za naročanje se naslonijo na bližnjice, ker so hitrejše in cenejše.

Avstralski nutricist Allan Borushek, ki že več kot 30 let proučuje prehranske navade v družinah, je pozval vse države, da uvedejo vsaj osnovno specifikacijo hranilnih vrednosti tudi pri hrani za naročanje. Če drugače ne gre, bi bila dobrodošla vsaj informacija o energijskih vrednostih (kalorijah), česar danes ne najdemo nikjer.

Spomnimo se, da je Borushek že pred leti opozoril svetovno javnost, da tudi življenje v dolgih vezah po 7 letih začnejo rediti. Veste zakaj?

Krivec za to je stres.

Ko smo ljudje pod stresom in v depresiji, smo bolj nagnjeni k prenajedanju, pojemo več prigrizkov, več čokolade, žemljic, pekovskega peciva, po novem pa tudi več naročene hrane.

Ob tem pa moramo opozoriti še na en vidik: naročeno hrano običajno jemo, ko nam jo prinesejo in ne, ko smo lačni. Borushek je prepričan, da lakota prihaja v valovih in ni vseeno, kdaj jemo.

vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021