Datum: 16.3.2022 14:52:01 - Rubrika: Zanimivosti
Ali naročena hrana res redi?
Raziskave kažejo, da vsebuje hrana, ki jo naročimo po spletu ali telefonu, tudi do 8-krat manj hranljivih snovi. Skrivnost je v postopkih ...
Hrano, ki jo naročamo po spletu ali telefonu večinoma izbiramo po izgledu in ne glede na njeno hranljivo vrednost. Še več! Podatkov o vsebnosti sladkorja, soli in ogljikovih hidratov pri tako naročeni hrani običajno sploh ni, postopki priprave pa so pogosto poslovna skrivnost. Vsi ponudniki hrane za naročanje se naslonijo na bližnjice, ker so hitrejše in cenejše.

Avstralski nutricist Allan Borushek, ki že več kot 30 let proučuje prehranske navade v družinah, je pozval vse države, da uvedejo vsaj osnovno specifikacijo hranilnih vrednosti tudi pri hrani za naročanje. Če drugače ne gre, bi bila dobrodošla vsaj informacija o energijskih vrednostih (kalorijah), česar danes ne najdemo nikjer.

Spomnimo se, da je Borushek že pred leti opozoril svetovno javnost, da tudi življenje v dolgih vezah po 7 letih začnejo rediti. Veste zakaj?

Krivec za to je stres.

Ko smo ljudje pod stresom in v depresiji, smo bolj nagnjeni k prenajedanju, pojemo več prigrizkov, več čokolade, žemljic, pekovskega peciva, po novem pa tudi več naročene hrane.

Ob tem pa moramo opozoriti še na en vidik: naročeno hrano običajno jemo, ko nam jo prinesejo in ne, ko smo lačni. Borushek je prepričan, da lakota prihaja v valovih in ni vseeno, kdaj jemo.

vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021