Datum: 11.3.2022 12:06:06 - Rubrika: Zanimivosti
Človeštvo bo kmalu moralo spremeniti prehrano
Trendi kažejo, da bo čez 30 let zdrava hrana na voljo samo bogatim. To bo praznik za proizvajalce in trgovce in groza za medicino.
Britanska znanstvena revija za področje splošne medicine Lancet je nedavno objavila precej črnogledo napoved, ki se ji še lahko izognemo.

Podatek, ki najbolj bode v oči, je 11 milijonov umrlih na leto po celem svetu, ki kljub dovolj hrane umre zaradi podhranjenosti. To je nedoumen dokaz, da je veliko bolj pomembna kakovost hrane, kot količina. In kakovost iz leta v leto pada.

Med najpomembnejše ukrepe, ki jih lahko storimo danes, da bi se izognili katastrofi jutri, je, da zmanjšamo porabo mesa za 80 %, porabo sladkorja in maščob za 60 %. Danes pojemo več sladkorja in maščob, kot sadja in zelenjave.

Leta 2050 bo na Zemlji 10 milijard ljudi, večina bo jedla visokokalorično hrano z veliko ogljikovimi hidrati, večina hrane bo industrijsko procesirane. Vse z namenom, da jo bo čim več, a bo hranilno izredno revna.

Ker števila ljudi ni mogoče ustaviti (to ni uspelo niti virusom), je edina rešitev, da povečamo število plantaž z oreščki, žitom in zelenjavo.

Danes še imamo čas, da rešimo svet.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021