Datum: 11.3.2022 20:53:17 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako ostati budni? Si to res želite?
že res, da vas bo ta hrana držala budne, a nutricisti v večernih urah odsvetujejo uživaje vina, sira in temne čokolade, ker negativno vplivajo na kakovost spanca. Veste, kaj to pomeni?
Problem vina, sira in temne čokolade je, da si ne znamo predstavljati romantične večerje brez njih. Nekateri siri namreč vsebujejo aminokislino, ki pospeši nastajanje noradrenalina, temna čokolada, da zaradi vsebnosti kofeina negativno vpliva na spanec. Če vas daje nespečnost, po po teh živilih stanje še slabše.

Prav tako zvečer, še slabše pa ponoči, ne bi smeli jesti zelja, ker vsebuje netopne vlaknine, ki se dolgo časa prebavljajo v želodcu in s tem preprečujejo, da bi zaspali. Prav tako pred spanjem ne jejte čilija in ingverja. Čili vsebuje kapsaicin, ki je odgovoren za čilijevo pikantnost, hkrati pa dviguje telesno temperaturo in "daje moč" (beri: kvari spanec). Podobno velja za ingver!

Slab spanec povzročajo tudi sladkor, bel kruh in riž. Rafinirani ogljikovi hidrati vedno slabo vplivajo na telo, pa tudi na spanec. Prekomerno uživanje ogljikovih hidratov je tako in tako problematično, ker povzroča debelost in raka.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021