Datum: 11.3.2022 10:25:27 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj je prenajedanje problem
Ne boste verjeli, a problem najbolj zdrave hrane je tudi problem prenajedanja. Zdrava hrana namreč nima prehranskih omejitev.
Nedavne raziskave o prenajedanju so razkrile neobičajen trend: anketiranci so morali vsakič, ko so imeli občutek, da so se preveč najedli, zabeležiti, kaj so pred tem jedli in kaj je bil po njihovem mnenju vzrok. Ko so prehranski strokovnjaki pregledali njihove zapiske, so bili šokirani.

95 % prenajedanj je izhajalo iz čustvenega prenajedanja, 90 % prenajedanj pa je bilo zelenjavnega izvora.

Problem prenajedanj z zelenjavo je, da pojemo enormne količine zelenjave (vodita brokoli in cvetača), ki v običajnih količinah ne obremenjujeta organizma, če pa pretiravamo, pa pride do zapolnjenosti želodca, organizem pa ne zmore prebaviti takšne količine. V takem primeru pravimo, da gre za prenajedanje, naše telo pa nima odgovora, kako reagirati.

Takšno raziskavo delajo kontinuirano vsakih 10 let, rezultati pa so se samo v tem tisočletju (torej zadnjih 20 let) močno spremenili. Problem zelenjave je, da nima prehranskih omejitev, kar ni res. Res je, da vsak dan ne pojemo sklede brokolija, a takih primerov je v zadnjem desetletju 34 % več, kot v raziskavi pred tem. Vse kaže, kot bi živeli v času epidemije čustvenih kriz. Številke so tako poskočile, da jih ne moremo spregledati.

In zdaj ključno vprašanje: ali obstajajo živila, ki preprečujejo prenajedanje?

Odgovor je: NE.

Psihologi predlagajo, da takšno hrano čim pogosteje vključite v vsakodnevno prehrano. Ko niste čustveno obremenjeni, lahko veliko lažje kontrolirate količine vnosa.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021