Datum: 6.3.2022 16:22:05 - Rubrika: Recepti
Jajčni mafini presenečenja
Ogljikovi hidrati so poleg maščob najhitrejši vir energije za vsa življenjske funkcije. Danes vemo, da z njimi ne smemo pretiravati, vendar to ni vse ...
Ogljikovi hidrati so ključnega pomena za razvoj možganov in centralnega živčnega sistema, zato ima lahko njihovo pomanjkanje v telesu hude posledice, pogosto celo trajne. Problem preveč ogljikovih hidratov pa je v tem, da se presežek odlaga v telesu v obliki maščob. Kako najti ravnovesje?

Povsem brez ogljikovih hidratov ne gre. Vsaj za zdravo funkcioniranje organizma ne. Nutricisti se strinjamo, da pojemo preveč ogljikovih hidratov, a skakaje iz ene skrajnosti v drugo ni dobro. Idealno bi bilo, da bi pojedli 50 do 60% ogljikovih hidratov in 40 do 50 % maščob. Da pa je problem še večji, so ta razmerja pri vsakem različna, spreminjajo pa se tudi glede na starost.

Kako doseči idealno razmerje?

Težko, skorajda nemogoče. Lahko pa poskusite s tem prigrizkom, kjer ni slabih maščob in slabih ogljikovih hidratov. Zato se mnogi strinjajo, da je to najbolj zdrav jutranji ali popoldanski prigrizek.

Najpomembnejše dejstvo je, da je v enem jajcu 6 gramov beljakovin, 5 gramov maščob in samo 0,6 gramov ogljikovih hidratov.

Če v stepeno jajce zmešamo na drobno narezano špinačo, papriko, paradižnik, artičoke in nariban sir, bo tak prigrizek zelo zdrav obrok, ki bo izredno sitosten, vitaminski in z malo ogljikovimi hidrati.

Poskusite!
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021