Datum: 6.3.2023 6:12:05 - Rubrika: Recepti
Jajčni mafini presenečenja
Ogljikovi hidrati so poleg maščob najhitrejši vir energije za vsa življenjske funkcije. Danes vemo, da z njimi ne smemo pretiravati, vendar to ni vse ...
Ogljikovi hidrati so ključnega pomena za razvoj možganov in centralnega živčnega sistema, zato ima lahko njihovo pomanjkanje v telesu hude posledice, pogosto celo trajne. Problem preveč ogljikovih hidratov pa je v tem, da se presežek odlaga v telesu v obliki maščob. Kako najti ravnovesje?

Povsem brez ogljikovih hidratov ne gre. Vsaj za zdravo funkcioniranje organizma ne. Nutricisti se strinjamo, da pojemo preveč ogljikovih hidratov, a skakaje iz ene skrajnosti v drugo ni dobro. Idealno bi bilo, da bi pojedli 50 do 60% ogljikovih hidratov in 40 do 50 % maščob. Da pa je problem še večji, so ta razmerja pri vsakem različna, spreminjajo pa se tudi glede na starost.

Kako doseči idealno razmerje?

Težko, skorajda nemogoče. Lahko pa poskusite s tem prigrizkom, kjer ni slabih maščob in slabih ogljikovih hidratov. Zato se mnogi strinjajo, da je to najbolj zdrav jutranji ali popoldanski prigrizek.

Najpomembnejše dejstvo je, da je v enem jajcu 6 gramov beljakovin, 5 gramov maščob in samo 0,6 gramov ogljikovih hidratov.

Če v stepeno jajce zmešamo na drobno narezano špinačo, papriko, paradižnik, artičoke in nariban sir, bo tak prigrizek zelo zdrav obrok, ki bo izredno sitosten, vitaminski in z malo ogljikovimi hidrati.

Poskusite!
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021