Datum: 26.2.2022 15:36:14 - Rubrika: Dobro je vedeti
Bodite previdni in ne pretiravajte s količino
To so živila, ki povzročajo dehidracijo, in so lahko zaradi tega nevarna To še zlasti velja za otroke in starejše!
Zelo pomembno je, da vaše telo vsebuje zadostne količine vode. In ker pozimi na vlago nismo pozorni, pomanjkanja pa ne čutimo, so problemi lahko zelo očitni. Zapomnite si: ko začutite žejo, je vaše telo že dehidrirano, torej je že prepozno ...

Energijske pijače
Da bi po treningu povrnili raven soli v telesu, mnogi uporabijo energijske pijače. Problem teh pijač je, da vsebujejo velike količine natrija, ki povzroča dehidracijo. Veliko bolj zdravo je piti običajno (nesladkano) limonado.

Kofein
Kava povzroča močno dehidracijo, zato bi morali po vsakem kozarcu kave popiti 2 dcl vode. Če s kavo pretiravate, bi morali tudi z vodo. Razmerje naj bo 1 proti 8 - popijte 8-krat več vode, kot kave. Tudi zato pretiravanje s kavo ni dobro ...

Soja
Tudi sojine omake vsebujejo nenormalne količine natrija, zato bodite pazljivi z uživanjem sojine omake. Nikakor ne smete pretiravati!

Polnozrnato testo
Čeprav so izdelki iz polnozrnate moke izredno zdravi, pa moramo biti z njimi previdni. Vsebujejo namreč veliko vlaknin, ki hitro absorbirajo vodo, pogosto pa imajo dodan še natrij, ki poveča volumen izdelkov in krepi občutek žeje in želje po še.

Beljakovine
Če ste na beljakovinski dieti, bodite previdni. Beljakovine namreč povzročajo dehidracijo, zato pretiravanje z njimi ni dobro. Ne boste verjeli, vendar je za zdravja vedno boljše, če pojeste desetino beljakovin manj, kot je priporočljivo. V vsakem primeru pa morate kombinirati različne beljakovine (po možnosti samo rastlinske).
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021