Datum: 17.2.2022 18:02:09 - Rubrika: Dobro je vedeti
Polenta v prehrani športnikov?
Polenta je priljubljena jed z neverjetnimi zdravstvenimi koristmi. Lahko je samostojna jed, lahko pa zdrav in zanimiv dodatek.
Polento najpogosteje uporabljajo v italijanski kuhinji. Vsebuje veliko beljakovin in vlaknin, najpomembnejši pa so vitamini in minerali. Polenta je zato pogosto na jedilnikih vrhunskih športnikov.

Energija iz karotenoidov
Večina energije iz koruze pride iz škroba, ki pa ne zvišuje slabega holesterola v krvi in je zaradi tega koristen za zdravje srca (veliko bolj, kot krompir, riž, ali kruh). Polenta vsebuje veliko karotenoidov, ki koristijo zdravju oči in kože.

Vlaknine
Vlaknine v polenti sodijo med najbolj zdrave rastlinske vlaknine in ugodno vplivajo na zdravje in imunski sistem. Vlaknine pomagajo telesu pri delovanju in čiščenju črevesja, zmanjšujejo tveganja za bolezni, kot so rak debelega črevesja, bolezni srca in druge. Samo, če je vaša prebava urejena, nemoteno deluje tudi vaše srce in prebava.

Polenta je grez glutena
Številni viri rastlinskih vlaknin, kot so pšenica, kuskus in riž vsebujejo gluten. Četudi (še) niste občutljivi na gluten, je vsekakor bolje, da se mu ognete.

Vitamin A
Čeprav polenta ne izstopa po vitaminih in mineralih, pa ima vseeno dovolj vitamina A, ki je v konkretnem primeru zelo pomemben za delovanje ledvic, pljuč in srca.

Vsebuje esencialne minerale
Polenta ima veliko železa, magnezija in cinka, to pa so najpomembnejši esencialni minerali, zato polento štejemo med zdrava živila, ki imajo še nizko vsebnost maščob.

Hitra hrana
Polenta je enostavna za pripravo, kar je njena največja vrednota. Zapomnite si, da uporabite koruzni zdrob v kombinaciji z vodo v razmerju 1 : 3. Vaš obrok je pripravljen v dveh minutah.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021