Rubrika: Zdravje, lepota
Kako razbremeniti telo z enim dnevom brez sladkorja
Več sladkorja pojemo, večjo potrebo po njem bomo čutili. In ko se enkrat znajdete v tem začaranem krogu, se boste težko rešili iz tega vrtinca ...
Sladkor povzroča eno največjih odvisnosti, kar jih poznamo. Odvisnost od sladkorja je enaka, kot odvisnost od drog, alkohola in drugih opojnih substanc. Poleg tega smo ljudje tako močno spustili sladkor v naša življenja, da se težko iz tega izvijemo. Mnogi se problema niti ne zavedajo, dokler ni prepozno. Človek, namreč, na dan ne bi smel pojesti več kot 25 gramov sladkorja. Šele, ko analizirate svoj jedilnik, boste ugotovili, da Slovenci v povprečju pojemo za 80 gramov sladkorja, kar je 3-krat več od gornje dovoljene meje.

V resnici sladkorja sploh ne potrebujemo, mi pa smo programirano, da naš telo hrepeni po sladkem, kot da drugače sploh ne znamo več dobiti energije.

že res, da nam sladkor nudi veliko hitre energije, a jo najdemo tudi v zdravih maščobah, kjer je na voljo v izobilju. Na žalost pa je naše telo sprogramirano tako, da želi hitro in instant rešitev.

Raziskave so pokazale, da tako, kot poznamo različne dneve odvajanja, bi morali imeti tudi dan brez sladkorja. S tem bomo očistili naš organizem, očistili bomo nekatere bolezni, razbremenili organe, predvsem pa dali organizmu čas, da se regenerira, pride do sape in postane močnejši in trdnejši.

Tu je primer takega jedilnika:

Zajtrk
Prehod na dan brez sladkorje je treba izpeljati postopoma. Nobenega hitenja, ne iščite hitrih in instant rešitev. Zjutraj moramo jesti kakovostne in zdrave beljakovine in maščobe, samo taka hrana vas bo držala dlje časa site in samo tako se boste lahko uprli skušnjavam po sladkem. To je edini način, da boste imeli čez dan dovolj energije ...

Hiter in kakovosten obrok so lahko jajca ocvrta na kokosovem olju, navaden jogurt, ovseni kosmiči, chia semena, lahko pa tudi bučna ali sončnična semena.

KosiloKosilo nadaljujte s kombinacijo beljakovin, vlaknin in zdravih maščob, najboljši način, da ubežite primežu sladkorja, je, da še naprej nadaljujete z beljakovinsko hrano polno zdravih maščob. Med kosilom naj bo veliko kokosovega olja, avokada, pisana solata, fižol, kvinoja, leča ... Prav tako je pomembno, da med kosilom veliko popijete, najboljša je seveda običajna voda brez dodatkov (za okus lahko dodate sok stisnjene limone). Hidracija je v tem delu dneva zelo pomembna.

Večerja
Večerja naj bo spet zelenjavna. Vsebuje naj veliko beljakovin in zdravih maščob. Vključite lahko polnozrnate žitarice, rjavi riž, kvinojo, na vsak način poskusite omejiti vnos kruha (najbolje, če ga sploh ne jeste - neglede na barvo). Ne jejte krompirja in ne omak. Za večerjo imejte porcijo lososa ali tune (100 gramov), avokado, brokoli, redkev, špinačo ...

Se vam zdi težko? Priznajte, da ni!

Če vzdržite cel dan samo ob vodi, boste videli, da bi se na tak jedilnik zlahka navadili. In zdravje bi vam bilo hvaležno.

Še ena opomba.

Če že ne jeste sladkorja, ga tudi piti ne smete. Sladko jutranjo kavo raje zamenjajte za grenko.
bis


Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023