Datum: 30.1.2022 17:51:07 - Rubrika: Dobro je vedeti
Grozna resnica o piščancih
Piščančje meso je sicer polno beljakovin, a lahko vseeno škoduje jetrom, ledvicam in celotnemu prebavnemu traktu. Kako?
Piščančja prsa so pogosto ena glavnih sestavin vsakodnevne prehrane, so dober vir beljakovin, so razmeroma poceni in enostavne za pripravo. Vendar pa so poceni piščanci ena najbolj "umazanih" vrst perutninskega mesa.

Da bi proizvajalci povečali dobiček, morajo v prvi vrsti znižati stroške hranjenje, to pa pomeni, da morajo pospešiti rast piščancev. Poceni piščanci dosežejo primerno velikost v petem do sedmem tednu.

Zavedati se moramo, da industrijske piščance redijo dober mesec, med tem to domače približno eno leto.

Super hitro rast proizvajalci dosežejo z antibiotiki in cepivi, najhujši pa so aerosoli, ko živinorejci "skupinsko" cepijo celo farmo. Mnogi uporabljajo tudi posebne aerosole, ki jih pomešajo z vodo, vse pa je podrejeno (pretirano) hitri rasti.

Ali se zaradi neodgovornega ravnanja pojavljajo bolezni? Se, vendar je rast piščancev tako hitra, da se bolezen nima časa močneje razviti in "škodovati" celotni kmetiji. Zato: že res, da vse več kmetov ne uporablja antibiotikov, so pa zato druge oblike, ki so manj nadzorovane in pogosto še bolj nevarne za človeka.

Povedano drugače: če zbolite za pljučnico in se zdravite z antibiotikom, ki ga je jedel tudi piščanec, ki ste ga pojedli, potem vam to zdravilo ne bo prav nič pomagalo. Moramo pa vedeti, da včasih traja tudi do 3 tedne, da vsi strupi, ki jih zaužijemo s hrano, zapustijo naše telo (so primeri, ko se to nikdar ne zgodi, pač pa se strupi samo nalagajo in nalagajo, dokler organizem to še prenese).

In ravno pri pljučnicah ali močnih anginah lahko prepoznamo, da smo jedli meso pitano z antibiotiki.

Vendar pa to ni najhujša stvar ... Nepravilno vzrejen piščanec lahko močno obremeni delovanje jeter, želodca in celotnega prebavnega trakta. Ljudje z močnimi alergijami lahko v najblažjem in na žalost najpogostejšem primeru dobijo večje število aken, v telesu pa jim zaradi vsakodnevne doze mikro-antibiotikov, nastanejo protitelesa, ki zmanjšujejo učinkovitost zdravil. V vsakem primeru pa taka hrana obremenjuje imunski sistem, ki povzroča zmedo prav pri jetrih, ki več ne vedo, kaj morajo čistiti.

Danes vemo, da hormoni za rast piščancev (od hrane, zraka, ki ga dihajo, do vode) spodbujajo moško neplodnost, pri otrocih pa prihaja do mnogih alergijskih reakcij in zmanjšane moči imunskega sistema. V vedno večjem odstotku se pojavljajo problemi pri reproduktivnih funkcijah telesa, ki se v skrajni fazi lahko povsem ustavi.

Tuji nutricisti zato predlagajo, da uživate piščance od vedno istega rejca. Dejstvo namreč je, da vse s čimer so hranjene živali, pride z mesom v naše telo in to vsak dan znova in znova.
Bis
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021