Datum: 14.1.2023 12:52:51 - Rubrika: Dobro je vedeti
Jedo ga stoletniki
Raziskava med stoletniki je razkrila eno nenavadno stvar. Prav vsi vprašani ga jedo vsaj 2-krat na teden. Veste, kaj je to?
Da preveč ne slepomišimo: govora je o fižolu. O njegovih zdravilnih učinkih ni treba ponavljati, čeprav je znan predvsem po (stranskih) vetrovnih vplivih. A to ni nič v primerjavi s tem, kaj povzroča.

Fižol ima veliko neprecenljivih lastnosti in velja za zelo zdravo živilo. Njegovo redno uživanje priporočajo celo zdravniki in to 1- do 4-krat na teden!

V njem najdemo številne zdrave stvari, med katerimi izstopajo beljakovine, zdravi ogljikovi hidrati, maščobe, seveda tudi vitamini ... Fižol velja za drugo najbolj razširjeno živilo na svetu (prvi je sladkor, najbolj razširjeno brezplačno živilo pa je regrat).

A vrnimo se k stoletnikom ... Pojedo 8-krat več fižola od ljudi, ki hodijo v službo. Največkrat jedo fižol v omaki (kot dodatek k zelenjavnim juham), kot dodatek k solatam, še vedno pa vodijo najrazličnejše enolončnice (pasulj).

Pri tem moramo razlikovati fižol vsaj po barvi, pri čemer se večina stoletnikov namerno izogiba belemu fižolu. Morda zato, ker povzroča vnetja sklepov in med domačimi in naravnimi pridelovalci ni prav pogost. Veliko ljudi bel fižol povezuje s konzervami, pa je verjetno tudi zato redkeje na naših jedilnikih.

Fižolove juhe in enolončnice so z naskokom najbolj priljubljena in poceni jed vseh, ki dolgo živijo.

Zapomnite si to!
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021