Rubrika: Dobro je vedeti
10 stvari, ki jih lahko zamenjate z bolj zdravimi
Včasih je dobro vedeti s čim lahko kaj zamenjamo, ker je običajno zamenjava bolj zdrava in še cenejša ...
Zbrali smo 10 živil, ki vam jih priporočamo, da jih čim prej zamenjate. Res vam ni treba jesti originalov, ko pa povzročajo nemalo težav ...

1. Krompir zamenjajte za cvetačo
Cvetačni pire je manj kaloričen od krompirjevega, po okusu pa sta si zelo podobna. A to in vse! Pri cvetači lahno namesto soli uporabite sveža zelišča in s tem še izboljšate prenovljeno jed. Bistvena stvar pri tem je, da cvetača bolje poteši lahkoto, kot krompir.

2. Pšenično moko zamenjajte s črnim fižolom
To zamenjavo priporočamo vsem, ki ste občutljivi na gluten in tudi tistim, ki niste, ker čez čas zagotovo boste. Skodelico pšenične moke zamenjajte s skodelico pireja iz črnega fižola. To lahko naredite tudi pri pekovskem pecivu in naj vas ne skrbi, da bi to vplivalo na okus. Ne bo! Kvečjemu bodo izdelki iz črnega fižola bolj zanimivi in z neprimerljivo boljšim okusom.

3. Solato zamenjajte s špinačo
Če se sprašujete, zakaj bi eno zelenjavo zamenjali z drugo, je odgovor preprost: špinača ima 2-krat več kalija, več beljakovin, kalcija, železa, niacina in več vitaminov A, C in B. Špinači nobena druge zeleno-listnata zelenjava ne pride blizu.

4. Krompirjev čips zamenjajte s čičeriko
Za krompirjev čips vemo, da nima veliko hranljivih snovi. Prej nasprotno! Zato je zamenjava za čičeriko logična izbira, še posebej, ker imata podoben okus, čičerika pa 4-krat več magnezija in koristnih vlaknin.

5. Meso zamenjajte s tofujem
Tofu je izdelek iz sojinega mleka in je odličen vir zdravih beljakovin in esencialnih aminokislin. Upoštevajte tudi to, da je tofu brez okusa in ga lahko marinirate v vaši najljubši omaki.

6. Sladoled zamenjajte z zamrznjenimi bananami
Poletja brez sladoleda si ne predstavljamo, čeprav sladoled sploh nima takšnih učinkov, kot bi želeli (mimogrede: svežina sladoleda deluje zgolj 10 minut, potem pa nas bolj greje, kot hladi!). In še: sladoled ima bistveno več sladkorja in kalorij, kot zamrznjene banane, ki so brez sladkorja in mlečnih maščob (ki so pogosto škodljive!).

7. Majonezo zamenjajte z avokadom
Problem majoneze je, da ima strašljivo veliko kalorij (100 gramov ima skoraj 1000 kalorij!). Poleg tega ima klasična majoneza tudi veliko nenasičenih kislin, česar pri avokadu sploh ni. Avokado ima ogromno hranil in vitaminov (20-krat več, kot majoneza), v njem pa najdemo tudi minerale, ki jih v majonezi ni.

8. Sladkor zamenjajte z jabolčno čežano
Jabolčna čežana (kaša iz olupljenih jabolk) je neprimerljivo bolj zdrava, ker vsebuje celo vrsto zdravih elementov, česar pri sladkorju ni. Poleg tega pa ima 100 gramov jabolčne čežane 100 kalorij, skodelica sladkorja pa 770 kalorij. Razlika je očitna!

9. Ribe zamenjajte z lanenimi semeni
Ribe so sicer izredno zdrave, saj vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin, vendar je veliko ljudi, ki morskih sadežev ne smejo jesti zaradi kopice drugih bolezni. Lanena semena so povsem primerljiva, za nameček pa so zaradi krajših transportnih poti lahko veliko bolj hranljiva.

10. Sladke pijače zamenjajte z vodo
Sladke pijače vas lahko premamijo samo z barvo, vse druga je neprimerljivo z vodo. že res, da je voda nutricistično nevtralna, a so sladke pijače tako grozno škodljive (zgodbam o dodanih vitaminih ne nasedajte!), da bi jih morali z zakonom prepovedati.

Če nič druga, se držite vsaj tega zadnjega priporočila.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023