Datum: 25.12.2022 12:31:44 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako zmanjšati željo po sladkem?
Sladkor je v tem času najhujši sovražnik saj uničuje še tako trdne ambicije po boljši in zdravi hrani. Zato se je dobro držati teh pravil ...
Pomembno je, da vemo, da je sladkor v zmernih količinah lahko zdrav in potreben organizmu, a največji problem je, da nihče med nami ne ve, kaj so to zmerne količine? Tudi najbolj ortodoksni nutricisti ne vedo, ker so proizvajalci hrane in pijač vse bolj iznajdljivi in nam sladkor skrivajo v neštetih različicah. Danes se zdi, da je sladek že zrak, ki ga dihamo ...

Zato, če vam kdo reče, da jejte zdravo, to ni vredno nič, ker praktično ni živila, ki ne bi vsebovalo neko obliko sladkorja (še celo običajna izvirska voda ne!). A vseeno, če se boste držali teh nasvetov, lahko količino dnevno zaužitega sladkorja zmanjšate na minimum (običajno za 8- do 10-krat).

Jejte zdravo
Da je treba jesti več zelenjave in več sadja, vemo. A še bolj pomembno je, da jemo hrano, ki ima več mikrohranil. Pomanjkanje enega od mikrohranil lahko čez čas sproži alarm lakote, ko boste poleg potrebnih mikrohranil pojedli še kup motečih kalorij. In ker v vsakem živilu najdemo sladkor, je ta najbolj na udaru.

V osnovi poznamo mikrohranila tipa 1 (vitamini A, B1, B2, B3, B6, B12, C in D ter železo, kalcij, baker, jod, folna kislina in selen) ter mikrohranila tipa 2 (žveplo, kalij, natrij, magnezij, cink, fosfor, voda in esencialne aminokisline).

pomanjkanje mikrohranil ne kaže specifičnih znakov, zato jih je težko prepoznati in moramo biti pozorni na odvajanje vode in blata, utrip srca, hitrost dihanja, pojav trenutnih bolečin, ki po nekaj minutah poidejo) ... Vse to so znaki, ko moramo biti pozorni na to, kar jemo.

Pametni prigrizki
Če imamo pametne telefone, pametne televizorje, pametne avte, zakaj ne bi jedli še pametnih prigrizkov? Ti prigrizki so vsi, ki majo veliko magnezija (oreščki, temna čokolada - oboje zmanjšuje možnosti za spreminjanje nivoja inzulina v krvi). Med zelo priporočljive štejemo tudi suho sadje, doma narejeno pokovko in druge oreščke. Pri vseh namreč velja, da gre za zelo zdrave stvari, vendar samo, če jih uživamo zmerno ... Kaj pa je zmerno? Ne boste verjeli: pest!

Začinite obroke
Svojim obrokom dodajte cimet ali kurkumo ali poper. Začinjeni obroki bodo iz dremeža zbudili vašo prebavo in presnova bo bolje stekla. Zelo priporočljivo je, da cimet dodate kavi namesto sladkorja in to naredite že zjutraj (popoldan je najbolj piti nesladkano kavo).

Premikajte se
Verjetno ste že velikokrat prebrali, kako so sprehodi zdravi. Pomagajo že 15 minut dolgi sprehodi, telovadbe, gibanje! Pomembno je, da smo takrat umirjeni, in pod stresom in brez kakršnegakoli pritiska.

Se torej zmorete vsak dan za četrt ure odklopiti, pozabiti na dnevne skrbi in se posvetiti samo sebi? Stopite na tehtnico in boste dobili najbolj iskren odgovor.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021