Datum: 27.11.2022 19:36:13 - Rubrika: Dobro je vedeti
5 živil po katerih se boste počutili bolj zdravo
Predstavljamo vam 5 živil, ki ohranjajo zdravje možganov, srca in kosti. To zo zelo primerna zimska živila!
Nutricisti so najprej priporočali ta živila starejšim od 50 let. Čez čas so to mejo spustili na 40 let, danes pa veljajo za zelo priporočljiva za vsakogar. Skoraj zagotovo je to zato, ker občutek zdravja prija vsakomur, ne glede na leta!

1. Stročnice
Stročnice pomagajo uravnavati holesterol, sladkor, predvsem pa so dobre proti nabiranju maščob. Poleg tega so stročnice bogate z vlakninami, imajo veliko železa, kalija in kalcija, zato spadajo med živila, ki izjemno dobro varujejo pred vsemi vrstami bolezni. Zato: stročnice so izredno zdrav dodatek k zelenjavnim juham, solatam, pa tudi kot samostojne jedi.

2. Paradižnik
Za paradižnik vemo, da pomlajuje, čisti, likopen pa spada med najboljše in najmočnejše naravne antioksidante, kar jih poznamo. Naše telo iz kuhanega paradižnika veliko bolje absorbira likopen. Paradižnikov sok je ena najboljših stvari vsake zime.

3. Gobe
Pozimi moramo biti zelo pazljivi na ustrezne dnevne vnose kalcija in vitamina D. Oba elementa sta ključna za zdravje kosti in imunskega sistema. V gobah je veliko obojega, zato ni čudno, da so kitajska kuhinja že stoletja priznava gobam zdravilne učinke. Gobe so pri njih stalnica vsakega obroka.

4. Suhe slive
Če vsak dan pojeste 5 do 10 suhih sliv, vnesete v telo minerale, ki urejajo presnovo, krepijo kosti in sklepe, predvsem pa krepijo imunski sistem. Suhe slike so ključnega pomena za gostoto kosti.

5. Ohrovt
Ohrovt je odličen vir kalcija. Ena skodelica ohrovta ima 30 % dnevnih potreb po kalciju, pa tudi po vitaminih K, A C in tudi po kaliju.

Ob tem pa je dobro poznati tudi trik, če brokoli namočite v vodo, ostane dlje časa svež. Poskusite!
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021