Rubrika: Dobro je vedeti
5 koristi, zakaj je hladen tuš dober za zdravje
Hladen tuš (ne v prenesenem pomenu) prinaša veliko koristi za organizem. Večkrat bi ga morali uporabiti ...
Koristi hladnega tuša so izjemne. Nekateri so celo mnenja, da bi se vsakdo moral vsaj enkrat tedensko zateči k zelo ekstremnim ukrepom. Nekateri celo verjamejo, da je z ekstremno podhladitvijo mogoče resetirati imunski sistem in s tem premagati vse bolezni tega sveta (nizozemski športnik Wim Hof, ki je tudi rekorder v plavanju pod ledom, je celo razvil sistem, kako z ledeno vodo okrepiti imunski sistem, zmanjšati posledice stresa, okrepiti srce in nikdar ne zboleti za gripo in prehladom).

Ker pa vsi nismo takšni ekstremisti, je že nekaj stopinj hladnejša voda med tuširanjem dovolj, da nam prinese naslednje koristi:

1. Krepi imunski sistem
Test v katerem je 3 leta sodelovalo 3 tisoč prostovoljčev, je pokazal, da so imeli tisti, ki so se tuširali s 3 stopinje hladnejšo vodo, kot pred preizkusom, za 29 % manj težav z zdravjem. Še več: pozitivni učinki hladnega tuša so bili vidni že po dveh tednih uporabe (malo) hladnejše vode.

2. Dobro za kožo in lase
Dejstvo je, da vroča voda s kože odstrani zaščitno plast maščob, hladna voda pa na drugi strani aktivira krvne žile, izboljša prekrvavitev, koža pa je že na videz videti nežnejša (bolj rožnata) in sveža.

Tudi lasje oprani s hladno vodo so videti bolj zdravi, sijoči, predvsem pa so bolj močni. Ta trik s pridom izkoriščajo nekateri frizerji ...

3. Kuri maščobe
Hladna voda aktivira rjave maščobne celice, kar pomeni, da telo porabi več kalorij, s tem pa se pospešijo tudi procesi hujšanja (to velja samo v primeru pravilne uporabe hladnega tuša - pol ure po obroku, pol ure po treningu, pol ure preden se uležete na kavč ...).

4. Pomaga pri regeneraciji mišic
Po vsakem treningu, ali večjem fizičnem naporu, se je dobro stuširati z mrzlo vodo, saj ta izboljša krvni obtok. Paziti je treba le, da to storite takoj po vadbi, ker se mišice po 30 minutah "znajdejo" po svoje (ne uporabijo tisto, kar najbolj potrebujejo, pač pa tisto, kaj jim je najbolj pri roki - to pa najpogosteje niso stvari, ki bi se jih radi znebili). Če po treningu postanete lačni, ste zamudili priložnost za hujšanje. Po treningih morate biti žejni in ne lačni!

5. Osrečuje!
Hladen tuš ima dokazano antidepresiven učinek. Hladna voda izboljšuje duševno zdravje in razpoloženje ter blaži posledice stresa. Ne boste verjeli: testi kažejo, da se boste občutno bolje počutili, če boste pod tušem peli. In tudi mrzlo vodo boste lažje prenašali!

Za konec še ena ugotovitev: tisti, ki so sodelovali v testu, so po enem do dveh tednih še bolj zmanjšali temperaturo, zato so bili učinki pri njih še boljši, zdravje pa trdnejše. To pomeni, da vam ni treba takoj skočiti v ledeno vodo. Lahko se privajate postopoma!
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023