Datum: 2.11.2021 0:07:31 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zgodba Novaka đokoviča, ki je šokirala svet
Najboljši tenisač na svetu ima za sabo težko življenjsko zgodbo, ki se je obrnila v povsem drugi luči, ko je črtal in svojega jedilnika te tri jedi ... Veste katere?
Vsakdan vrhunskega športnika je pogosto zelo monoton. Tega se spominja tudi Nole, ki je svojo kariero začel s trdimi treningi, dvigovanjem uteži, večkrat je tudi spreminjal prehrano.

Sam tudi pove, da je od osmega leta starosti ves čas dobival tudi napade astme in, da je pogosto težko dihal. Problemi so bili toliko večji in pogostejši predvsem v Avstraliji!

Trenerji in zdravniki so mu skušali pomagati na vse načine, astme pa nikakor ni mogel premagati. To se je najbolje videlo, ker se po tekmi ni mogel tako hitro regenerirati in je zato potreboval več počitka.

A z vztrajnostjo in trmo, a tudi s simptomi blage astme, je uspel priplezati skoraj na vrh, vrha pa mu še vedno ni uspelo osvojiti.

Potem pa je prišla sprememba čez noč, ki je đokoviŠa dobesedno izstrelila na vrh vseh teniških igralcev vseh časov!

Leto 2010 je bilo za Novaka na igrišču eno najslabših let, po drugi strani pa mu je to leto prineslo največjo prelomnico v njegovi uspešni karieri. Nekega dne ga je poklical dr. Igor ČetojeviŠ, specialist energetske medicine, ki dela na Cipru in v Beogradu. Svetoval mu je, kakšen naj bo Novakov dnevni jedilnik, a še bolj pomemben pa je bil njegov nasvet česa ne sme jesti.

Ko je Novak iz jedilnika črtal gluten, mlečne proizvode (laktozo) in rafiniran sladkor so njegove težave dobesedno čez noč izginile, športni rezultati pa so bili takšni, kot ni uspelo še nobenemu tenisaču pred tem.

Družina je bila zaskrbljena

Novakova okolica je bila sprva zadržana. Kako tudi ne, ko pa je športnik preizkusil celo vrsto diet in treningov. Med drugim je dr. ČetojeviŠ svetoval, da Novak povsem črta iz svojega jedilnike tudi rdeče meso, namesto vode pa naj raje pije mlačno limonado! Tak napitek je pH nevtralen, včasih celo bazičen in ima veliko boljše energijske lastnosti, kot katerakoli druga pijača.

Novak se danes spominja, da so bili to njegovi prvi koraki k jedilniku pretežno rastlinskega izvora, danes pa Nole ne je več mesa. Najraje ima žita vseh vrst (še posebej kvinojo), divji rži, proso, navaden in sladek krompir (boje kuhano samo na pari). Pravi pa, da vsak dan začne z zelenim smutijem (alge, špinača, solata, brokoli ...), ki mu da vedno dovolj energije za najtežje treninge in tekme.

Najpomembnejše sporočilo, ki nam ga Nole s tem sporoča, pa je: najboljši jedilnik morate vedno najti sami. Prisluhnite svojemu telesu in ne jejte živil, ki dolgo vrejo v vašem telesu.
vkj


Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021