Datum: 16.10.2021 14:33:36 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Mnogi opisujejo, da so med okužbo s Covid-19 izgubili vonj in okus, kar pa je lahko tudi posledica pomanjkanja vitamina A. Kaj to pomeni?
Britanski raziskovalci so prišli do nenavadne povezave vitamina A in izgube okusa in vonja. Ker so ti simptomi poznani pri okužbi s covid-19, so raziskovalci večinoma iskali povezavo v tej smeri. Potem pa so naleteli na nenavaden primer 29-letne Line Alnadi, ki si ji diagnosticirali parosmijo, in to je vse postavilo na glavo.

Parosmija je namreč bolezen popačenega vonja in okusa. Značilno za to bolezen je, da ima lahko običajna pitna voda vonj po močvirju ali kanalizaciji, jajca "dišijo" po zažgani gumi, celo umivanje zob ali tuširanje povzroči neprijeten vonj in okus po fekalijah. Gre za resnično grozen občutek, ki pa ga je Lina reševala na edinstven način.

Hrani je namreč dodajala limono in čili.

In prav zaradi tega trika so raziskovalci postali pozorni ...

Vitamin A ali retinol (v živilih živalskega izvora) ali karotenoidi (v živilih rastlinskega izvora) pomaga ohranjati imunski sistem. Poleg tega gre za vitamin, ki ščiti vid. Gre za sluznico očesa in tudi nosu. Ta vitamin najdemo v maščobah, v mlečni hrani in nekateri zelenjavi, deluje pa kot celični komunikator. Pomaga pri presnovi železa. Največ vitamina A najdemo v oranžni in temno zeleni zelenjavi, pa tudi v nekaterih vrstah sadja.

Vemo tudi to, da se v primeru okužbe z ošpicami, pojavom vročine in še nekaterimi drugimi infekcijskimi boleznimi, potreba po tem vitaminu drastično poveča. Pomanjkanja tega vitamina običajno ne opazimo, ker ima vsak organizem v jetrih dovolj zaloge, ki pa čez čas poide. Ko so pred desetletji ugotovili, da do pomanjkanja pride zaradi enolične hrane, zlasti riža, so mnoge države to reševale z obogatenim rižem, ki mu mnogi še danes rečejo tudi "zlati riž". Gre za gensko spremenjeno živilo, ki ima dodan gen za pretvorbo beta-karotena.

Danes se o zlatem rižu skorajda ne govori. Kot tudi ne o gensko spremenjenih žitih, margarini ...

Kakšna je torej povezava vitamina A in izguba vonja in okusa? Se morda v tem skriva tudi odgovor okužbe s covid-19?
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021