Datum: 26.9.2021 14:15:52 - Rubrika: Zdravje, lepota
Kralj in kraljice jeseni
Ste se kdaj vprašali, katera so najbolj hranljiva živila, ki nam jih ponuja jesen? Prav zaradi teh živil je jesen tako neprecenljiva.
Jesen nas vedno navdihuje s presežki. Toliko vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi, ne najdemo v nobenem drugem obdobju. Zdravilne učinkovine jeseni so najboljša mešanica, ki jih zmore sestaviti samo narava. Zato bodimo pozorni na naslednja živila:

Kostanji
Čeprav se doba kostanjev šele začenja, jih ne smemo spregledati. Kostanji so namreč izredno bogati s kalijem, fosforjem in barkom, krepijo imunski sistem in spodbujajo proizvodnjo rdečih krvnih celic. Edina slaba lastnost kostanjev je, da so zelo kalorični in k sreči zelo nasitni.

Hruške
Vsebuje ogromno vitaminov B, pomaga pri premagovanju stresa, je zelo koristna pri prehrani sladkornih bolnikov, pomirja želodec in prebavo, uravnava nivo holesterola v krvi. Hruške so za mnoge celo bolj koristne kot jabolka.

Buče
Bučam, tudi zaradi barve, pravijo kraljice jeseni. So izredno bogate z zdravimi maščobami, imajo veliko omega-3 maščobnih kislin (to je ključnega pomena za zdravje srca in ožilja). Buče so znano po ogromno vlakninah. Karotenoidi zmanjšujejo tveganja pred mnogimi boleznimi kože, ščitijo nas pred ultravijoličnimi žarki. Buče so pravi zaklad fosforja, magnezija in železa.

Rdeča pesa
Rdeča pesa nas ščiti pred visokim pritiskom, težave z jetri, povišanim sladkorjem in očitnimi simptomi utrujenosti. Poleg tega ima rdeča pesa ogromno vitamina C (30 % več kot pomaranče) in ogromno antioksidantov. Pazite le, da pri kuhanju ne uničite vse koristne snovi, zato peso na hitro le poparite ...

Jabolka
Problem jabolk je, da je vse težje dobiti zdrave in naravne sadeže. Proizvodnja jabolk je namreč tako industrijsko obremenjena, da je do resnično naravnih jabolk zelo težko priti. Če pa vem to use, ni boljšega sadja za krepitev imunskega sistema, preprečujejo prehlad, zmenjšujejo tveganja za okužbo dihal, znižujejo holesterol, vsesbujejo veliko pektina, ki je izjemnega pomena za klepe, pomagajo pri razstrupljanju, ohranjajo ravnovesje črevesne flore ... Za naravna jabolka še zmeraj velja, da odženejo zdravnika vstran.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021