Datum: 16.9.2021 16:38:55 - Rubrika: Dobro je vedeti
Selen - najmočnejši antioksidant v naravi
Selen spada med esencialne minerale, ki so nujno potrebni za normalno delovanje organizma. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči resne fiziološke motnje v našem telesu. Zato previdno!
Za esencialna hranila velja, da jih telo ne more samo proizvesti in jih moramo vnesti s hrano. Za selen velja, da ga sicer potrebujemo v majhnih količinah (od 20 do 50 mikro gramov na dan), žal pa je to element, ki hitro povzroča težave, če ga v telesu ni dovolj. Najpogosteje se motnje pojavijo pri ledvicah, jetrih, srcu in vranici.

V našem telesu je doslej potrjenih 30 selenoproteinov (to so antioksidativni encimi). Večinoma delujejo kot antioksidant in ščitijo različne sisteme pred oksidativnimi poškodbami. Doslej je znano, da pomanjkanje selena lahko povzroči bolezni srca in ožilja, težave z imunskim sistemom, nastanek in razvoj tumorjev ter rakavih zaselkov zlasti v grlu, želodcu, grlu in danki. Pomanjkanje povzroči Crohnovo bolezen, okužbe dihal, razne kožne bolezni ... Selen ima zelo pomembno vlogo pri delovanju ščitnice, zelo pomemben pa je pri delovanju vitaminov A in E.

Največ selena najdemo v pivskem kvasu, pšeničnih kalčkih, oreščkih, jajcah, maslu, soji, ribah, ovseni kaši in sončničnih semenih. Veliko ga je tudi v govejem mesu in drobovini. V sadju pa ga je največ v datljih (3-krat več kot v bananah, kjer ga je tudi veliko), grozdju, jagodičevju, kokosu ... Najbogatejši vir selena v hrani pa so brazilski oreščki.

A pri doziranju moramo biti pazlivi, saj je predoziranje s selenom prav tako nevarno, kot pomanjkanje. Če več časa uživate več kot 400 mikrogramov selena na dan, lahko pride do bolezni živcev, slabosti, driske, težav s kožo, izpadanje las, deformacija nohtov ... Pojavi se tudi značilen zadah, ki je podoben tistemu po zaužitem česnu.

Več študij je pokazalo, da ima selen direkten antikarcinogeni in zaščitni učinek. Še posebej učinkovit naj bi bil pri zaviranju rakavih celic na koži, v pljučih, prostati in črevesju.

Za selen tudi velja, da blaži simptome astme, čisti in ščiti telo pred težkimi kovinami, predvsem pa uravnava delo ščitnice in spodbuja proizvodnjo aktivnih ščitničnih hormonov.

In še opozorilo ...

Ker se lahko selen med procesom priprave hrane pri visokih temperaturah uniče, je priporočljivo jeste surova živila.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021