Datum: 16.9.2021 14:47:23 - Rubrika: Zanimivosti
Se moramo izogibati kruhu?
Slovenec poje med 60 in 70 kilogrami kruha na leto. Nas mora to skrbeti? K sreči (še) ne ...
Slovenci v povprečju pojemo enkrat več kruha kot Evropejci, a še vedno skoraj pol manj kot denimo Srbi (109 kilogramov), ki so največji kruhojedci v Evropi. žal pa je kruh v zadnjem času deležen veliko negativne kritike. Kaj od tega je upravičeno?

Do kruhov starih vrst, kamor sodijo predvsem bel kruh in pekovsko pecivo, so sodobni nutricisti upravičeno zadržani. Če kruh ocenjujemo po vsebnosti kompleksa vitaminov B, vitamina E, prehranskih vlaknin, mineralov, železa, cinka, kalcija, beljakovin in mononenasičenih aminokislin, potem je res, da bel kruh spada med živila, ki niso priporočljiva.

Če pa izberete polnozrnat kruh, ki ima bolj grobo strukturo, manj privlačen videz in nekoliko drugačen okus, pa je slika povsem drugačna. Tak kruh nam daje več kot polovico dnevne energije, pozitivni učinki pa zagotovo odtehtajo slabe.

Naslednji velik problem je tudi, če je kruh narejen izključno iz pšenične moke. Večji, kot je del rži, ječmena, pire, ovsa, koruze, ajde, prosa in drugih žitaric, večji je pozitiven vpliv kruha na naše zdravje. Kruhi iz "alternativnih" mok so veliko bolj hranljivi, pa tudi manj obremenjujoči za naš organizem.

Zato nutricisti svetujejo: DA za polnozrnat kruh z visokim deležem alternativnih mok, previdni pa bodite pri belem kruhu, žemljah in predvsem pekovskem pecivu.

Slednje za nameček še močno redi.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021