Datum: 12.9.2021 17:54:47 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj so škatle z razbitimi jajci zelo nevarne
Gotovo se vam je kdaj zgodilo, da ste naleteli na škatlo z jajci, kje je bila ena razbita. Ali pa so bile vsaj sledi razbitega jajca ... Zapomnite si, salmonela ni najslabša stvar, ki lahko ob tem nastane!
Morda niste vedeli, vendar, jajca se med sabo ne smej dotikati, pa tudi ni dovoljeno jajca prestavljati iz ene škatle v drugo. Če je kakšno jajce poškodovano, se vrne proizvajalcu cela škatla, četudi so ostale nepoškodovane in nespremenjene. To je zelo pogosto samo na videz.

Salmonela je bakterija, ki je najpogostejši in jo dobimo z uživanjem hrane, ki je premalo termično obdelana, najpogosteje pa je to hrana živalskega izvora (poleg jajc so tu še mleko, mlečni izdelki, meso, mesni izdelki). Okužbo s salmonelo prepoznamo po trebušnih krčih, povišani telesni temperaturi in slabemu počutju. Čeprav so hude oblike okužb lahko sila neprijetne, pa so problematične tiste majhne, neopazne, ko telo uspe premagati bakterijo, drugih opaznejših posledic pa ni bilo.

Vendar pa to ni vse. Tam, kjer je salmonela, so običajno še druge bakterije, ki jih manj poznamo in jim le redko posvečamo pozornost, njihovo delovanje pa opazimo šele čez čas. Eden takšnih mikroorganizmov je cmpylobacter, ki poškoduje jajce in (včasih) spremeni njegov videz in vonj, kar pa lahko opazi samo zelo izurjeno oko.

Takšni paraziti se naselijo v našem črevesju in tega dolgo niti ne opazimo. Posledice so lahko zelo hude. Jajce se na prvi pogled zdi popolnoma uporabno, a je v resnici zelo nevarno.

Zakaj je to pomembno?

Mnogi nutricisti zagovarjajo mnenje, da bi morali razkužila, ki so sedaj postavljan pri vhodu v trgovino, postaviti tudi ob izhodu. Zaveden trgovec bi moral poskrbeti za svoje kupce tudi, ko pridejo domov.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021