Datum: 1.4.2022 19:46:18 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako koruzo pravilno skuhati
Kuhana koruza zahteva kar nekaj postopkov, ki jih zagotovo (še) ne poznate, a rezultat je tako izjemen, da boste to še večkrat ponovili ...
Res je, da vsebuje koruza veliko škroba, ki je ogljikov hidrat in je po tem zelo podobna krompirju, vendar pa ima koruza celo vrsto drugih elementov, ki jo povzdignejo skoraj na sam vrh zdravih živil. V prvi vrsti so to aminokisline in kopica zdravih fitokemikalij (zlasti lizin, triptofan, lutein, zeaksantin ...), pa betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A (koruza preprečuje sivo mreno), ogromno ima tudi vitamina B1, ki je pomemben za funkcije živčevja in je ključnega pomena pri presnovi ogljikovih hidratov. Vitamin C in mangan izboljšujeta spomin in koncentracijo. Vlaknine imajo vsestransko pozitivne učinke na prebavo ... Čeprav je lahko koruza po okusu zelo sladka, pa ima storž koruze približno 110 kalorij in 6 do 8 gramov sladkorja (banana 15 gramov).

Danes vemo, da koruza znižuje krvni tlak, uravnava nivo slabega holesterola v krvi, ščiti srce in ožilje, nas varuje pred rakom debelega črevesja, zdravi živčevje, preprečuje slabokrvnost ...

Koruza je eno najbolj zdravih živil, ki so nam na voljo!

In še en test je pomemben ...

Nutricisti po EU so pregledali 76 različnih vrst koruz in v samo dveh primerih našli sledi GSO (gensko spremenjenih organizmov. Če je za vas to pomemben podatek, ste lahko brez skrbi, ker so prav vse vrste našli v Španiji.

Kakorkoli ... Če želite uživati v kuhani koruzi, se poskusite držati teh praktičnih nasvetov.

Kako izbrati pravilno koruzo?

Zelo pomembno je, da kupite čim bolj bledo rumeno koruzo. Namreč --- Če je koruza zelo rumena, je manj skočna in večinoma tudi zelo stara- Iz take koruze boste težko naredili okusno kuhano koruzo.

Prav tako je pomembno, da poskusite surovo zrnje. Če je sladko (sladkor okusite takoj), je to večinoma krmna koruza in manj primerna za kuhanje. Sicer je lahko taka koruza tudi okusna, vendar je bolje, če so surova koruzna zrna čim bolj nevtralnega okusa.

Kako se lotiti kuhanja?

Ko ste izbrali koruzne storže, jim odstranite liste in dajte v posodo. Čezenj nalijte mlačno vodo in pazite, da bo voda v celoti prekrila koruzo.

Storže namakajte 2 uri!

To je zelo pomembno, saj se bodo le tako zrna zmehčala, lupina pa se bo stanjšala in postala lažje prebavljiva (verjetno ni treba posebej poudarjati, da je večina najbolj hranljivih sestavin tik pod površjem).

Po dveh urah vzemite drugo posodo z vodo. Počakajte, da voda zavre, šele potem dajte vanjo koruzo. Samo tako bodo koruzna zrna mehka, škrob pa se bo spremenil v kompleksnega, kar pomeni, da bo težje prebavljiv in zato manj škodljiv. Nekateri celo verjamejo, da je kompleksen škrob dober za hujšanje.

Koruzo kuhajte v vreli vodi približno 5 minut, nato pa v ponev dodajte malo masla.

Koruzo kuhajte še približno 20 minut (oziroma tako dolgo, da zrnca postanejo mehka). Šele nekaj minut preden storže odstavite dodajte sol. Sol namreč strdi zrna, pa tudi zdrava ni.

Voda mora ves čas vreti.

Na koncu storže za pol ure zavijte v brisačo, da se počasi ohladijo.

Poskusite!
vkj


Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021