Datum: 4.4.2022 14:55:45 - Rubrika: Dobro je vedeti
9 znakov, da jeste preveč sladkorja
Sladkor povzroča veliko težkih bolezni, še prej pa nas telo opozori z znaki na katere večinoma nismo pozorni.
Sladkor izboljša okus. To je fama, ki povsem ne drži. Poleg tega se sladkorju danes težko izognemo. Najdemo ga povsod. Govorimo o globalni zasvojenosti pred katero ni varen nihče. Obstajajo pa opozorilni znaki na katere moramo biti pozorni:

1. Bolečine v mišicah in sklepih
Sladkor povzroča notranje vnetne procese, ki so sprva blagi, čez čas pa vse močnejši. Danes vemo, da vnetja, ki jih povzroča sladkor, povzročajo artritis, sivo mreno, bolezni srca, slab spomin, nagubano kočo ...

2. Zasvojenost s sladkorjem
Sladkor se v telesu zelo hitro spremeni v energijo, ob tem se sprošča depomin, ki nas dela srečne. A ta sreča je navidezna in kratkotrajna. Imeli boste občutek sitosti, vendar sladka hrana nima nobenih koristnih hranil.

3. Energijski vzponi in padci
Glukoza je odgovorna za energijo v telesu, zato je zelo pomembno, da vzdržujete čim bolj stabilen nivo sladkorja v krvi. Vsako odstopanje lahko privede do energijskega yo-yo efekta, ki najbolj poškoduje trebušno slinavko. Nenaden padec sladke energije vzbudi željo po več sladkem, telo pa namesto vitkih beljakovin in zdravih maščob dobi nezdrav nadomestek, ki ne koristi nikomur.

4. Vnetje kože, akne
živila, ki vsebujejo dodani sladkor, povzročajo povečanje inzulina v krvi, sladkor pa se veže na molekule beljakovin. Povišanje inzulina sčasoma poveča aktivnost oljnih žlez na koži, kar poudari vnetne procese. Poveča se tveganje za vnetje aken.

5. Povečanje telesne teže
Sladki prigrizki se skoraj v celoti shranijo v odvečne maščobe, ki se večinoma nabirajo okrog trebuha. Če mislite, da vam čokoladna torta pred enim tednom na more več škoditi, vas bo presenetilo dejstvo, da se maščobe z dodanim sladkorjem ne morejo predelati v koristna živila in zato ostajajo v telesu. Raziskave so potrdile, da se sladkor v našem telesu zadržuje več kot teden dni.

6. Zobna gniloba
Sladka hrana je največji krivec za zobno gnilobo. Zaradi sladkorja zobje sicer ne zgnijejo, vendar pa ostanki živil, ki ostanejo na zobeh sprožijo nevarne procese, ki povzročajo zobno gnilobo. Po sladkem obroku bi si morali umiti zobe. To isto pa velja tudi za obroke, ki vsebujejo suhe žitarice in ogljikove hidrate.

7. Visoka toleranca za sladkor
Več sladkorja jeste, manj ste občutljivi na sladkor. Brbončice se navadijo na sladek okus in čez čas niso več sposobne razlikovati ne drugih jedi, še manj pa sladke okuse. Sladkor (naravni, rafinirani in umetni) v enem tednu tako uniči brbončice, da se vam bo že običajno jabolko zdelo kislo.

8. Pogosti prehladi in gripe
Če pijete in jeste preveč sladkorja, to blokira imunske celice. Vitamin C je po svoji imunski strukturi zelo podoben glukozi. Namesto, da imunski sistem uporabi vitamin C, vzame glukozo, ki pa nima prav nobene moči proti bakterijam gripe. Da je nekaj narobe, najprej opazite po enodnevnih boleznih.

9. Občutek napihnjenosti
Preveč sladkorja povzroča napihnjenost, bakterije, ki ob tem nastanejo, pa povzročijo pravo opustošenje v trebuhu.
vkj


Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021