Rubrika: Dobro je vedeti
Ali tudi vas daje glavobol po ocvrti hrani?
Veliko ljudi toži zaradi neznosnih glavobolov, a le redki so tako pozorni, da sami pridejo do spoznanja, da jim ocvrta hrana škodi. Kako pa ste vi?
Milijoni po svetu jedo ocvrto hrano, ki je najbolj priljubljena kot popoldanska malica. Ni vedno topla, je pa izdatno mastna. Manj znano je, da ocvrta hrana prinaša s sabo tveganja za razvoj sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja in debelost. Le redki pa vedo, da ocvrta hrana povzroča tudi glavobole.

Olje, ki ga najpogosteje uporabljamo za cvrtje, je izdaten vir trans maščob (da, to so tiste maščobe, ki so v večjem delu Evrope prepovedane, nekaj zadnjih let tudi pri nas). Trans maščobe se tvorijo iz procesa hidrogeniziranja rastlinskega olja. Hidrogenizacijo proizvajalci uporabljajo zato, da podaljšajo rok trajanja, trans maščobe pa izboljšajo okus predvsem izdelkom živalskega izvora.

V resnici so trans maščobe slabe maščobe, ki zvišujejo raven holesterola v krvi. Te maščobe lahko povzročijo blokiranje arterij (glavnih žil za odvajanje krvnega pretoka v srce). Če so arterije blokirane, vitalni organi ne dobijo dovolj kisika, kar jim daje energijo, kar je še posebej izrazito pri možganih. Namreč, ko centri v možganih ne dobijo dovolj kisika, nastane najprej vrtoglavica potem pa glavobol.

Seveda pa kopičenje holesterola, ki nastane med cvrtjem, pomeni težje delo za srce, ki težje poganja kri po telesu, zato pogosteje prihaja do aritmije in srčnega popuščanja, večje pa je tudi tveganje za možgansko kap. Vse te bolezni pa pred tem spremljajo prav glavoboli.

Danes še vedno največ trans maščob najdemo v keksih, predelani zamrznjeni hrani pripravljeni za hitro uporabo, v prigrizkih (zlasti v čipsu), hitri hrani, kremni kavi, margarini ...

Uprava za hrano in zdravila (FDA) sicer prepoveduje trans maščobe, vendar to velja samo za izdelke, ki imajo več kot 1 % teh maščob.

Dejstvo je, da se tem maščobam v celoti ne moremo odpovedati, zato je najbolje, če ocvrte hrane ne jemo, namesto tega pa pojemo raje več sveže zelenjave, rib in oreščkov.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023