Datum: 4.4.2022 19:24:07 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zdravljenje z drevesi - neumnost ali resnica?
V ljudskem izročilu je več zgodb o tem, kako so drevesa (po)zdravila ljudi. Pri nas je denimo breza najbolj univerzalno zdravilo. Je res?
Ali je zdravljenje z drevesi samo še ena novodobna neumnost, ali se za tem skriva kaj več? Kakšne so zdravilne lastnosti dreves, če sploh so?

Kopanje v gorskem zraku je poznan termin in danes vemo, da je to izredno pozitivno za naše zdravje. V starosti še posebej! Znanstveniki so potrdili, da je dihanje gozdnega zraka izredno zdravilno, danes pa vemo da so za to odgovorne hlapne snovi fitoncidi ali gozdna eterična olja. Med njimi v gozdovih najpogosteje srečamo organske spojine alfa-pinen in limonen.

Fitoncide izločajo predvsem gozdna drevesa (ne tista po mestnih parkih!) in dokazano zmanjšujejo nivo stresa v organizmu. Veda, ki se s tem ukvarja, se imenuje dendroterapija in je najbolj razširjena v Rusiji, prihaja pa tudi k nam. Med najbolj zdravilnimi so hrast, breza in bor, energijsko bogate pa so cedra, akacija, javor, jabolko in sliva (zanimivo, da so topoli na seznamu energijskih kradljivcev, kar je v določenih primerih lahko celo koristno!).

Iz zgodovine so poznane zgodbe o dekletih, ki so hodile k brezam in od njih črpale energijo, nosečnice so sedele pod lipo, ranjeni vojaki pod hrast (ta naj bi dokazano celil rane), bukev zdravi stres, krepi koncentracijo in izboljšuje krvni pretok, kostanj zdravi revmatične bolezni, nespečnost, odganja strah ...

Prav zato sprehod po gozdu ni enak sprehodu po mestnem betonu. živa drevesa so bolj zdravilna, kot kot lesa. Vera v drevesa zdravi in žene posameznike na pot okrevanja, boljšega zdravja. Ni naključje, da otroci v rani mladosti sanjajo o hišici na drevesu ...

Dejstvo je, da še premalo poznamo zdravilne mehanizme narave.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021