Datum: 5.3.2022 12:57:24 - Rubrika: Dobro je vedeti
9 živil, ki nas delajo zaspane
Ker takoj po obroku ni pametno leči spat, vas bo spodnja hrana vsekakor spravila v skušnjavo. Če poznate učinke hrane, se boste lažje uprli ...
Verjetno ga ni junaka, ki si po obilnem obroku ne bi zaželel popoldanskega lepotnega spanja. Da telo v miru prebavi, radi argumentiramo. Vendar se razlog za zaspanost lahko skriva povsem drugje. Namreč, ni vseeno, kaj in kdaj jemo. Obstaja hrana, ki nas dela zaspane ... Še to: občutek zaspanosti je lahko še večji, če spodnjo hrano jemo skupaj ...

1. Mlečni izdelki
Med vsemi mlečnimi izdelki imajo trdi siri najbolj sproščujoč učinek, kar še poveča občutek zaspanosti. Trdi siri običajno vsebujejo velike količine kalcija ... Če poleg sirov jemo slano pecivo, potem ti ogljikovi hidrati okrepijo funkcijo triptofana, kar izdatno poveča zaspanost.

2. Mandlji
Mandlji so izredno bogati s triptofanom, ki je aminokislina, ki proizvaja melatonin, ki je poznan tudi kot hormon spanja. Poleg tega imajo mandlji veliko magnezija, ki olajša in pohitri mišično napetost, posledica tega pa je občutek zaspanosti.

3. Banane
Sladkor, kalij in magnezij v bananah dokazano povzročajo nastanek triptofana in zaspanost. Učinek je še večji, če banane jemo lačni in namesto večerje.

4. Orehi
Orehi v telesu sicer ustvarijo manj triptofana, kot mandlji, vendar pa drugi minerali sprožijo več melatonina, kot mandlji. Dovolj je, če pojeste pest orehov ...

5. Češnje
Zapomnite si: bolj so češnje trpke, več vsebujejo melatonina. Če boste pojedli pest češenj, ne boste zaspani, Če pa popijete kozarec češnjevega soka, pa boste težko ohranili budno stanje.

6. Kamilični čaj
Kamilice vsebujejo veliko glicinoma, ki je aminokislina s pomirjevalnim učinkom. Glicinom pomirja in sprošča mišice in živčni sistem.

7. Bučna semena
Bučna semena poleg triptofana vsebujejo še izdatne količine cinka in magnezija. Vse to so minerali, ki nas delajo umirjene in sproščene in resnično težko se boste uprli dremavi skušnjavi.

8. Beli riž
Beli riž ima visok glikemični indeks, kar povzroči zaspanost 3 do 4 ure po obroku. Raziskovalci so ugotovili, da smo po jasminovem rižu najhitreje zaspani (celo enkrat hitreje, kot pri drugih vrstah).

9. Mastne ribe
Losos, tuna in druge mastne ribe spodbujajo nastanek melatonina, poleg tega kisline v ribah zmanjšujejo raven stresnih hormonov.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021