Datum: 3.2.2023 20:24:07 - Rubrika: Dobro je vedeti
Alarmantno: kaj se je v zadnjih letih zgodilo s paradižnikom?
Genske spremembe, selekcija in komercializacija v zadnjih desetih letih je povzročila 13 nepopravljivih sprememb na paradižniku.
Mednarodna skupina raziskovalcev je analizirala 400 vrst paradižnikov. Pod drobnogled so vzeli sodobne vrste, kot tudi tiste najstarejše. testi so pokazali 13 ključnih sprememb, ki drastično vplivajo na sam okus paradižnika. Najbolj zastrašujoče je to, da so vse spremembe posledica večje komercializacije.

Olajšati transport

Razlika v ceni med organskim in običajnim paradižnikom je v povprečju tri- do štiri-krat. Gojen paradižnik prepoznamo po čvrsti in polni obliki, ki je odporna na transport in večdnevno / večtedensko skladiščenje. Najpomembnejša žrtev take selekcije je seveda okus, ki niti približno ni tak, kot pri naravno vzgojenih paradižnikih.

Da bi bila obstojnost višja, oblika pa bolj čvrste, je bilo potrebno zmanjšati število semenskih komor, zaradi česar so morali žrtvovati sočnost. Bolj "mesnat" paradižnik zato ni nič dobrega.

Cena

Poceni paradižnik običajno pomeni, da gre za visoko skomercializirano sorto. Tak paradižnik ima manj intenziven okus in vonj, nekateri pravijo, da ima okus po plastiki. Razlike med sortami so že tako velike, da jih vsakdo zazna. Vse bolj jasno je, kako pomembna bodo v prihodnosti originalna naravna semena.

Nekateri že svarijo, da smo v zadnjem desetletju izgubili originalen okus paradižnika.

Da je stanje res alarmantno, se vidi prav v tem času, ko so v trgovinah na voljo samo komercialne sorte paradižnikov. Zamrznjen domač paradižnik ima sredi zime z naskokom več vitaminov in mineralov, kot katerokoli tropsko sadje.

Spomnite se tega sredi poletja.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021