Datum: 2.2.2022 19:24:07 - Rubrika: Dobro je vedeti
Alarmantno: kaj se je v zadnjih letih zgodilo s paradižnikom?
Genske spremembe, selekcija in komercializacija v zadnjih desetih letih je povzročila 13 nepopravljivih sprememb na paradižniku.
Mednarodna skupina raziskovalcev je analizirala 400 vrst paradižnikov. Pod drobnogled so vzeli sodobne vrste, kot tudi tiste najstarejše. testi so pokazali 13 ključnih sprememb, ki drastično vplivajo na sam okus paradižnika. Najbolj zastrašujoče je to, da so vse spremembe posledica večje komercializacije.

Olajšati transport

Razlika v ceni med organskim in običajnim paradižnikom je v povprečju tri- do štiri-krat. Gojen paradižnik prepoznamo po čvrsti in polni obliki, ki je odporna na transport in večdnevno / večtedensko skladiščenje. Najpomembnejša žrtev take selekcije je seveda okus, ki niti približno ni tak, kot pri naravno vzgojenih paradižnikih.

Da bi bila obstojnost višja, oblika pa bolj čvrste, je bilo potrebno zmanjšati število semenskih komor, zaradi česar so morali žrtvovati sočnost. Bolj "mesnat" paradižnik zato ni nič dobrega.

Cena

Poceni paradižnik običajno pomeni, da gre za visoko skomercializirano sorto. Tak paradižnik ima manj intenziven okus in vonj, nekateri pravijo, da ima okus po plastiki. Razlike med sortami so že tako velike, da jih vsakdo zazna. Vse bolj jasno je, kako pomembna bodo v prihodnosti originalna naravna semena.

Nekateri že svarijo, da smo v zadnjem desetletju izgubili originalen okus paradižnika.

Da je stanje res alarmantno, se vidi prav v tem času, ko so v trgovinah na voljo samo komercialne sorte paradižnikov. Zamrznjen domač paradižnik ima sredi zime z naskokom več vitaminov in mineralov, kot katerokoli tropsko sadje.

Spomnite se tega sredi poletja.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021