Datum: 9.9.2021 20:57:59 - Rubrika: Dobro je vedeti
želatina v prahu - kolagen hidrolizat
Kolageni so v našem organizmu najbolj zastopana oblika beljakovin in glavna komponenta kože, vezivnega tkiva in kosti. Preverite, zakaj je pomembno, da vam kolagena ne zmanjka.
Verjetno ste pogosto slišali govoriti hkrati o kolagenu in želatini. Naj takoj razjasnimo, ko se kolagen razgradi, nastane želatina. želatina tako vsebuje vse, kar vsebuje kolagen, vendar v razgrajeni obliki.

Kolagen v želatinasti obliki je bila ena prvih prehranskih dodatkov v kitajski medicini.

Dejstvo je, da telo samo tvori kolagen, vendar samo do 25. leta. Potem je kolagena vedno manj, posledice pa so precej dramatične. Kolagen je namreč ključnega pomena v človeškem sklepnem hrustancu, je pa tudi pomembna sestavina v koži, laseh, nohtih, kosteh in vezivnem tkivu.

Zadosten nivo kolagena ohranja dobro počutje, kondicijo, mladosten videz. Povezuje kosti v sklepe, gradi ovojnice okoli organov ter jih med seboj ločuje, povezuje kožo s strukturami pod njo, obija mišice, ščiti žile in živce.

30 odstotkov skupnih beljakovin v našem telesu so kolageni, ki se pojavljajo tudi v obliki netopnih vlaken. Testi so pokazali, da približno 80 odstotkov vezivnega tkiva tvorijo kolagenske nitke, ki pa so sestavljene iz aminokislin, ki preprečujejo izgubo vode v tkivih.

V mladosti se izguba kolagena hitro nadomesti, z leti pa postaja vse izrazitejša. Po 25. letu starosti telo povprečno izgubi 1,5 % kolagena letno. Zaradi pomanjkanja lahko pride tudi do neprijetnih degenerativnih sprememb. Najpogostejši znaki so odrevenelost, zategnjenost, artritis, mišične poškodbe in celo motnje v delovanju imunskega sistema.

Danes, ko se pričakovana življenjska doba podaljšuje, je uživanje kolagena, kot prehranskega dodatka, v določenih primerih nujno. Pomembno pa je, da se kolagen nahaja v hidrolizirani obliki, ker ga telo lažje prebavlja, v proces obnove pa se absorbirajo še ostale potrebne snovi.

Ste vedeli, da si lahko kolagen naredite sami doma?

Potrebujete poceni goveje kosti, ki jih približno pol ure pecite v pečici pri 200 stopnjah. Potem jih zaliješ z vodo, da so kosti pokrite z vodo in jih kuhaš še približno 2 do 3 ure. Nato to govejo juho ohladite v hladilniku. Ko se ohladi, odstranite zgornjo plast maščob, pod njo pa je še tanka pudingasta plast.

1 dcl tega govejega pudinga je po količini hranljivih snovi enakovredna žlički želatine v prahu.

Sami se odločite, katera metoda je priročnejša.
Bis


Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021