Datum: 15.7.2023 15:57:06 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako dobro poznate omega 7?
Samo ena rastlina na svetu je doslej poznana, ki ima vse omega maščobne kisline. Prav zaradi tega je to olje tako posebno.
Navadni rakitovec je grm z oranžno obarvanimi jagodami, ki vsebuje edinstveno maščobno kislino omega 7 in je edina znana rastlina na svetu, ki vsebuje vse 4 nenasičene maščobne kisline – omega 3, 6, 7 in 9. Bogat je z naravnimi antioksidanti, ki ščitijo celice pred oksidativnim stresom.

Olje rakitovca se v strokovni literaturi pojavlja tudi pod imenom tekoči vitamin A, ker vsebuje veliko karotenoidov in je bogato še z vitamini E, B, P in K. To olje so že tisočletja uporabljali pri izčrpanosti, zdravljenju srčno-žilnih bolezni, težavami s kožo, čirom na želodcu, v zadnjem času pa tudi pri zdravljenju raka. A najmočnejši učinki so pri podpori sluznici, ker pa vsebuje rastlinske sterole, je pomemben gradnik celičnih membran. Danes vemo, da omega 7 nudi naravno podporo nekaterim notranjim organom: črevesju, nožnici, očem, ustni votlini. Pogosto sluznica postane suha, kar je posledica staranja in vrste drugih dejavnikov okolja. Pomembno je, da ukrepamo dovolj zgodaj.

V sodobni medicini se olje rakitovca uporablja pri okrevanju po težkih operacijah in pri izpostavljenosti radioaktivnosti in drugemu sevanju. Grm spada med rastline prihodnosti, saj v laboratorijih šele odkrivajo vse njegove lastnosti. Flavonoli v njem se namreč občutno hitreje absorbirajo, zato je njihov učinek opaznejši.
Bis


Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021