Datum: 2.3.2022 20:45:36 - Rubrika: Zdravje, lepota
Rdeče vino je zdravo predvsem zaradi resveratrola, žal pa vsebuje tudi negativne učinkovine
Resveratrol je glavni krivec, da so rdeče grozdje, rdeče vino, maline, slive in arašidi na vrhu seznama najkoristnejših živil. Ima namreč izredno pozitiven vpliv na organizem.
Verjetno ste že velikokrat prebrali, kako zdravo je rdeče vino. In to je res! Rdeče vino namreč vsebuje resveratrola, ki je polifenov, ti pa varujejo naše telo pred oksidacijskim stresom in prostimi radikali. Raziskave potrjujejo, da se z rednim uživanjem aktivira gen SIRT1, ki ščiti telo pred kroničnimi degenerativnimi boleznimi. Znanstveniki so ugotovili, da se gen SIRT1 sproži samo na dva načina: s stradanjem in z resveratrolom (spomnite se, da nekateri verjamejo, da lahko s postom očistijo in ozdravijo telo). Resveratrol v rastlinah služi kot obramba pred napadi gliv in prav takšen učinek ima tudi na človeški organizem.

Znanstveno je dokazano, da resveratrol znižuje število rdečih krvnih celic in izboljšuje prožnost krvnih žil. Zelo pomemben je tudi za zdravo delovanje srca in ožilja, uravnava holesterol in zmanjšuje tveganje za nastanek ateroskleroze. Ker gre za izredno močen antioksidant, zmanjšuje tveganja za nastanek raka, upočasnjuje staranje in stimulira prebavo. Tudi zato je kot prehransko dopolnilo zelo priljubljen pri športnikih, še posebej po poškodbah, saj pospešuje okrevanje in preprečuje vnetja.

Zelo obetavne so tudi raziskave o vplivu resveratrola na življenjski cikel malignih celic. Resveratrol namreč aktivira samomorilni mehanizem apoptoze (programirana celična smrt), z blokiranjem nastanka krvnih žil, ki "hranijo" tumorje, pa preprečuje rast "tumorske mase" (zaustavljanje angiogeneze). Njegov največji učinek je na tumorje kože in v prebavnem traktu.

V kozarcu kvalitetnega rdečega vina je manj kot 1 mg resveratrola na 1 dcl. Prav toliko ga je v nekaj kvadratkih čokolade, pesti borovnic ali jagod ... Če bi želeli popolnoma izkoristiti moč resveratrola, bi morali popiti tudi do 4 litre vina na dan. Sicer pa se resveratrol pridobiva na naraven način iz korenine japonskega dresnika. To je namreč rastlina z največ čistega resveratrola, kar jih poznamo. Japonci so izvleček iz teh korenin uporabljali že tisočletja in so mu rekli kojo-kon, šele leta 1976 pa so tudi v Evropi po znanstveni poti potrdili zdravilne učinke resveratrola (uradno so ga odkrili že leta 1963, vendar takrat še niso poznali njegovih zdravilnih učinkov).

Kozarec rdečega vina ni škodljiv, vendar bi moralo ostati samo pri enem kozarcu. Na dan namreč z eno kapsulo dobite toliko resveratrola, kar je primerljivo s 4 litri rdečega vina.
Bis
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021