Datum: 2.2.2022 10:26:25 - Rubrika: Dobro je vedeti
Gradi hrustanec in vezivno tkivo
Glukozamin je nepogrešljiv za zdravje sklepov, obnavlja hrustanec in vezivno tkivo, dodan mangan pa varuje pred škodljivimi prostimi radikali.
Glukozamin je eden od osnovnih gradnikov hrustanca in igra pomembno vlogo pri oblikovanju površine sklepov, krepi kite in vezi, ustvarja sklepno tekočino, povečuje gibljivost sklepov, preprečuje vnetja ...

Problem s sklepi je v zimskih mesecih še posebej velik, ker naše telo zaradi manjše izpostavljenosti soncu proizvede manjše količine vitamina D, ki je neposredno povezan z absorpcijo glukozamina v organizem.

Dejstvo je, da v starosti s hrano ni več mogoče doseči zadostne količine glukozamina, zato v primeru, ko se pojavijo bolečine, je potrebno razmišljati tudi o prehranskih dodatkih, ki pa jih je treba jemati vsaj 3 do 6 mesecev. Sicer je na trgu več vrst pripravkov (od kapsul, gelov, krem in losjonov), med sabo pa se razlikujejo po stopnji absorpcije. Ne pozabit, da 70 % glukozamina telo potrebuje za hrbtni hrustanec in zato samo masiranje obolelega sklepa nima celovitega učinka.

Če imate težave s sklepi vam priporočamo hrano bogato s kalcijem, magnezijem in beljakovinami, ki prispevajo k vzdrževanju mišične mase. Pri prehrani pa je zelo pomemben tudi mangan. In pa seveda voda.

Na dan morate popiti vsaj 8 kozarcev vode!

Mangan najdemo v živilih rastlinskega izvora, potreben pa je pri številnih telesnih reakcijah. Organizem varuje pred nevarnimi prostimi radikali, potreben pa je tudi za zdrav hrustanec. Iz hrane, ki jo zaužijemo, se v tankem črevesu absorbira približno 2 % mangana, nekoliko višja pa je absorpcija iz kravjega mleka (od 2,4 do 8 %). V telesu se mangan shranjuje v jetrih, kosteh, trebušni slinavki in ledvicah, v celicah pa v mitohondrijih. Pomanjkanje mangana povzroča pri otrocih zaostalo rast. Pri odraslih lahko pride do okvar sklepov in zlomov kosti. Nastanejo lahko tudi motenje v presnovi maščob in ogljikovih hidratov.

Predvsem za starejše in vse s težavami s sklepi je zelo priporočljivo redno jemanje kapsul, kjer sta združena glukozamin in mangan.
Bis
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021