Datum: 1.11.2021 19:38:41 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj so masaže z mandljevim oljem v tem letnem času tako zdrave
Mandljevo olje je zaradi blagega okusa zelo priljubljen v kulinariki, še boljše učinke pa ima v kozmetiki. Masaže z mandljevim oljem imajo velike prednosti ...
Mandlji so v originalu iz Bližnjega vzhoda, k nam pa so prišli iz Egipta in Indije (gre za prilagojeno drevo, ki uspeva tudi v okolju z več vode - mimogrede: ste vedeli, da mandljevec spada v rod sliv?!). Mandlje so takoj vzljubili v Italiji in Grčiji. Stari Rimljani so mandlje metali na mladoporočence, za grofe pa so bili simbol plodnosti. Sodobna znanost je vse to potrdila.

Hladno stisnjeno mandljevo olje je prvovrstno jedilno, kot tudi olje za kožo. Je izredno nežno s prijetnimi senzoričnimi lastnostmi, ureja prebavo, krepi imunski sistem, ima pa tudi zelo nežen odvajalni učinek. Solatam daje prijeten okus, marinade dobijo bogatejši okus, izredne pa so tudi sladice.

Mandljevo olje je bogato z vitamini E, A, D in K. Vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin in fitosterolov (fitosteroli so skupine sterolov rastlinskega izvora, ki se uporabljajo kot aditivi ali prehranska dopolnila). Zmanjšuje slab in krepi dober holesterol. Deluje tudi kot zaviralec kašlja. Pomaga uravnavati pretok krvi in je pomembna učinkovina proti strjevanju krvi.

A to je samo manjši del dobrih lastnosti mandljevega olja. Najbolj hvaležno je to olje v kozmetiki. Pravzaprav se hladno stisnjeno mandljevo olje od vseh najbolj vpije v podkožno tkivo in ne pušča sledi. Ker sprošča toge in regenerira utrujene mišice, je to idealno masažno olje. Poleg tega vitamin E hrani kožo in zato pomaga ne samo pri zdravljenju kožnih bolezni, pač pa tudi preprečuje nastanek aken in mozoljev, čisti pore ...

Za konec pa še dilema: katero mandljevo olje je boljše - grenko ali sladko? Grenko mandljevo olje vsebuje glikozid amigdalin, ki se v organizmu pretvarja v zelo strupen cianidijev klorid. Grenko olje je sicer moč uporabiti za zunanjo uporabo (masažo), pa še temu se raje izogibajte.

Vendar pozor!

Amigdalin že marsikje uporabljajo pri zdravljenju raka. Telo na amigdalin namreč reagira tako, da začne ustvarjati laetril, ta pa dokazano zdravi raka, kar potrjuje že kar nekaj raziskav. Res pa je tudi, da so laetril v Evropi in ZDA že prepovedali, proizvaja se pa v Mehiki.

Grenko olje pustite ob strani, uporabljajte pa samo olje iz sladkih mandljev.
Bis


Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021